Hlavní obsah

Jedenáctiměsíční Charlie Gard zemřel

Charlie Gard zemřel.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Charlie byl ve čtvrtek odpojen od přístrojů a přesunut do hospice. O jeho osudu dlouho rozhodovaly soudy.

Článek

Nemocný britský chlapec Charlie Gard, o jehož osud svedli jeho rodiče sledovanou právní bitvu s londýnskou nemocnicí, dnes zemřel. S odvoláním na rodiče o tom informoval britský list The Daily Mail.

„Náš krásný chlapeček odešel, jsme na tebe pyšní, Charlie,” citoval The Daily Mail chlapcovu matku.

Charlie trpěl syndromem mitochondriálního vyčerpání, které se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku. Jeho rodiče - Connie Yatesová a Chris Gard - se měsíce snažili přesvědčit londýnskou nemocnici, aby umožnila přesun dítěte do Spojených států za účelem experimentální léčby. Lékaři byli proti. Podle nich by tato léčba rozhodně nebyla úspěšná a pouze by prodloužila chlapcovo utrpení.

Gard a Yatesová se následně pokusili prosadit svůj názor soudní cestou. Britské soudy i Evropský soud pro lidská práva daly ale za pravdu nemocnici s tím, že je možné dítě odpojit od přístrojů a umožnit mu zemřít přirozeným způsobem. Chlapec byl následně převezen do hospice, kde dnes zemřel.

Případ Charlieho vyvolal hluboké pohnutí nejen v Británii, ale i v zahraničí. Podporu mu v jeho boji o život vyjádřili například papež František nebo americký prezident Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Doporučované