Hlavní obsah

12 případů a milionová metropole se ve strachu z delty zavírá do tvrdého lockdownu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Sydney v noci ze soboty na neděli vyhlásí dvoutýdenní uzávěru. Místní úřady se tam snaží zvládnout rychle se šířící epidemii vysoce nakažlivé varianty koronaviru delta. Město dnes oznámilo 12 nových případů nákazy covidem-19.

Článek

V části centra Sydney a východních předměstí města, kde žije zhruba milion lidí, již v souvislosti s výskytem nákazy týdenní uzávěru vyhlásili od pátku. Zdravotnické úřady ale uvedly, že po zaznamenání dalších případů covidu-19 musely tuto uzávěru rozšířit. Informovala o tom agentura Reuters.

Uzávěra, kterou oznámila premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová, se nově bude týkat také oblastí Blue Mountains, Central Coast a Wollongong, které obklopují Sydney. Trvat bude až do 9. července.

Obyvatelé daných oblastí budou moci opouštět domovy jen v nutných případech, jako za nákupem potravin nebo jiného nezbytného zboží a služeb, z důvodu lékařské péče či cesty do práce v případě, že nelze pracovat z domova, informuje web ABC.

Premiérka státu Nový Jižní Wales, ve kterém největší australské město Sydney leží, Gladys Berejiklianová podle webu ABC připomněla, že pravidla se budou vztahovat také na osoby, které v daných částech Sydney pracují. Berejiklianová připustila, že uzávěra bude mít značný dopad na podniky ve velkoměstě.

Zároveň premiérka varovala, že v průběhu dneška nebo zítřka bude možná nutné omezení prodloužit a rozšířit. Zdravotnické orgány jsou podle Berejiklianové obzvláště znepokojeny tím, že dnešních 12 nových případů nelze vysledovat zpět do oblastí, kde se nákaza začala šířit.

„Musíme se tedy v následujících dnech připravit na potenciální nárůst případů. Proto je tak důležité jednat hned. Prosím, vězte, že to zvládneme. Už jsme to museli udělat dříve. Víme, jak na to,“ uvedla Berejiklianová.

Omezení v Sydney, kde žije více než pět milionů lidí, je jednou z řady krátkých a tvrdých uzávěr, které v posledních měsících v rámci boje proti malým ohniskům koronaviru v australských městech zavedli. Od listopadu se podobné uzávěry objevily v osmi městech, včetně Melbourne, Brisbane, Perthu a Adelaide.

Z restaurací si tak podle webu The Guardian mohou od zítřka obyvatelé Sydney jídlo pouze vyzvednout. Supermarkety a obchody s potravinami budou otevřeny po celou dobu uzávěry. Noční kluby, nepotřebné obchody, tělocvičny a další naopak budou muset zavřít.

Lidé v Sydney, kteří se pohybovali v blízkosti ohnisek koronaviru, dostali zákaz vycestovat z města. Některé australské státy a teritoria cesty ze Sydney rovněž blokují. Současná tamní epidemie představuje nejvýraznější nárůst šíření covidu-19 od prosince. Po většinu letošního roku se místní obyvatelé těšili téměř nulovým omezením každodenního života.

Výskyt nákazy v Sydney také v australském prostředí podle BBC podnítil kritiku pomalé očkovací kampaně. Dosud bylo plně očkováno jen něco málo přes 3 procenta dospělé populace, první dávku dostalo asi 25 procent Australanů.

Nakažlivá varianta delta se poprvé v Austrálii vyskytla minulý týden na slavném předměstí Bondi, kde leží jedna z největších pláží v Sydney, která je zároveň nejblíže centru města. Nákaza se zřejmě začala šířit od řidiče, který z letiště převážel cestující. Od té doby úřady variantu delta zaznamenaly nejméně u 86 lidí.

Reklama

Doporučované