Hlavní obsah

120 tisíc ruských vojáků u hranic. Ukrajinský ministr volá po sankcích

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba.

Reklama

Podpořte Kyjev v přímé komunikaci s Moskvou, Kreml musí vědět, že nejsme sami, vyzval spojence šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Článek

Rusko bude mít během týdne u ukrajinských hranic přes 120 tisíc vojáků a není vyloučené, že se počty budou ještě zvyšovat, oznámil ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. Koncentrace vojsk je tak podle něj větší než při začátku války v roce 2014. Součástí jsou i elektronické zbraňové systémy a balistické střely Iskander s doletem až 500 kilometrů.

Připraveni k invazi do „pár týdnů“

„Nemůžeme vyloučit žádný ze scénářů,“ řekl na online tiskové konferenci zahraničním novinářům Kuleba o dalším vývoji. „O Putinově režimu jsme se za sedm let protiprávní agrese naučili jednu věc – od ruského vedení se dá očekávat všechno. I pokud mluvíme o iracionálních rozhodnutích,“ uvedl politik.

Na případnou další agresi vůči Ukrajině prý budou ruská vojska připravena během několika týdnů. „Neumíme říct přesné datum, kdy Rusové překročí frontovou linii, ale vidíme strategické přípravy a vojenské přípravy,“ prohlásil Kuleba s tím, že Ukrajina nemá na svém území žádné vojáky NATO.

Důvodem soustředění ruských vojsk je podle Kuleby mimo jiné to, že chce Kreml vyřešit situaci v Donbasu prostřednictvím ultimát, a ne kompromisu. Podle Kuleby chce také Rusko západním demokraciím ukázat, že si „bude dělat, co chce“, včetně kyberútoků, zasahování do záležitostí jiných států či věznění Navalného. „Putinovi a jeho straně navíc padá popularita a eskalace napětí na hranicích s Ukrajinou má mobilizovat prezidentovu podporu,“ dodal Kuleba.

Moskva tvrdí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů skončí.

Zavolejte do Kremlu, vyzývá Kuleba

Ukrajina v současné situaci navrhuje, aby její spojenci podpořili Kyjev i při přímé komunikaci s Kremlem. „Moskva by si měla vyslechnout, že Ukrajina nezůstane sama. A že Rusko – a jedině Rusko – nese vinu na eskalaci situace,“ prohlásil ministr.

Kuleba vyzval k dalším protiruským sankcím. Ty namířené proti jednotlivcům sice fungují, ale pro zastavení konfliktu nestačí. „Ministry zahraničí EU jsem v pondělí vyzval k sektorovým ekonomickým sankcím proti Rusku. Sankce proti konkrétním lidem nedokážou zastavit válku. To dokážou jen ekonomické sankce, kterých se Rusko bojí,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie. Přiznal, že mezi unijními ministry nebyla v pondělí velká ochota k novým postihům.

Uklidněte se, vzkazuje Kreml i kvůli Vrběticím

Podle úterního vyjádření Putinova mluvčího Dmitrije Peskova jsou současné konflikty řady zemí s Ruskem důsledkem „masové protiruské psychózy“, která panuje na Západě. Rusko je podle Peskova bez ohledu na současné napětí ochotno vést dialog se Západem, aby bránilo své zájmy. Zahraniční partneři by se podle blízkého Putinova spolupracovníka měli „uklidnit“, aby bylo možné konstruktivním způsobem překonat vzájemné rozdílnosti v názorech. K tomu je ovšem zapotřebí „politická vůle“ na Západě, dodal.

Ukrajinský ministr se vyjádřil i k plánovanému středečnímu poselství ruského prezidenta Vladimira Putina k federálnímu shromáždění. Věnovat se má podle svého mluvčího podpůrným opatřením při vycházení z krize vyvolané pandemií. Ukrajinský ministr varoval, že Putin zmíní i Ukrajinu a bude jí věnovat „zavádějící vzkazy“.

Merkelová se zastala rusko-německého plynovodu

Téměř dokončený plynovod Nord Stream 2, který vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře, označil Kuleba za „špatný projekt“. „Jde to proti energetické bezpečnosti Evropy. Je to špatné i pro energetickou bezpečnost Ukrajiny a bezpečnost Ukrajiny jako celku. Pokud bude naše potrubí prázdné, rozváže to Rusku ruce, aby se vůči Ukrajině mohlo chovat ještě agresivněji než teď,“ varoval politik před spuštěním plynovodu obcházejícího tranzitní cestu přes Ukrajinu.

Německo dosud na projektu plynovodu trvá. Nord Stream 2 v úterý hájila i spolková kancléřka Angela Merkelová z CDU. Proti plynovodu se staví kromě Ukrajiny i Spojené státy a Polsko.

Foto: mapy.cz

Trasa téměř dokončeného plynovodu Nord Stream 2.

„Vím, že panují pochybnosti o Nord Streamu 2. Chtěla bych ale poukázat na to, že plyn přes Nord Stream 2, který zatím ještě neproudí, není o nic horší než plyn z Nord Streamu 1 a než ten, který přichází přes Ukrajinu, který míří z Ruska přes Turecko,“ řekla Merkelová na Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Česko se na Nord Stream 2 napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Merkelová se vyjádřila i o napětí na Ukrajině. „S Ruskem máme mnoho konfliktů, které naše vztahy zatěžují. Já jsem ale vždy z těch, kdo říkají, že je nutné spolu hovořit,“ řekla Merkelová o problematických vztazích s Moskvou. Berlín je součástí tzv. Normandské čtyřky, v rámci které o situaci na východní Ukrajině komunikuje také Paříž, Moskva a Kyjev.

Reklama

Doporučované