Hlavní obsah

Obrazem: 1,3 miliardy lidí nesmí ven. Hůl na to

Ještě v úterý list The Guardian spočítal, že se zákaz vycházení dotýká už 20 % světové populace. Když k tomu přidáme Indy v izolaci, poskočí číslo až na zhruba 38 %.

Reklama

Článek

V Indii začal ve středu platit 21denní zákaz vycházení. V celé zemi bylo zatím potvrzeno „jen“ 606 případů nákazy a onemocnění si tam připisuje 10 úmrtí. Kvůli nízké míře testování ale nemusí data odpovídat realitě.

Obavy budí i to, jak zákaz vycházení přežije ekonomika z velké části založená na lidech bez stálého zaměstnání. Zejména chudí Indové se podle BBC bojí, že nezemřou na koronavirus, ale hlady.

+8

O zákazu vycházení informoval ve svém prohlášení indický premiér Naréndra Módí. Později na svém twitterovém účtu žádal, aby občané zachovali klid a nepanikařili.

Důležité potraviny a léky budou zajištěny skrze vládní koordinaci.

Na úplný zákaz vycházení dohlíží v ulicích policie. Na sociálních sítích se už objevují svědectví, že k dodržování zákazu používají policisté fyzické tresty.

Země už v předchozích dnech přijala preventivní opatření proti nákaze - zastavila provoz celé železnice, uzavřela školy a zavřela podniky. Zrušeny byly veškeré zahraniční i vnitrostátní lety.

Miliardová země v izolaci. Indie nařídila zákaz vycházení.Video: AP

Indové dostali nařízeno setrvat doma již v neděli, a sice na 14 hodin, aby se fungování tohoto opatření vyzkoušelo. Zákaz vycházení na tři týdny by ale mohl být pro Indii sám o sobě pohromou. Ekonomické důsledky jsou vážné v celém světě, v Indii by nicméně mohly být ještě horší.

Podle Mezinárodní organizace práce 90 procent pracujících v Indii působí v neformálním sektoru ekonomiky, ať už jako členové ochranky, uklízeči, řidiči rikši, pouliční prodavači, pomocnice v domácnosti či popeláři.

Většina z nich tak nemá nárok na důchod, nemocenskou, placenou dovolenou a není nijak pojištěna. Mnozí nemají ani bankovní účty, protože celou hotovost, kterou za den vydělají, ihned utratí za nejnutnější životní potřeby. Spousta těchto lidí jsou migrační dělníci, což znamená, že jsou technicky obyvateli jiného státu, než ve kterém pracují. Někteří ani nemají v žádném státě trvalé bydliště, protože putují po zemi ve snaze najít práci.

Premiér Módí řekl, že vláda pracuje na tom, jak zmírnit těžkosti pro chudé, které uzavření třetí největší asijské ekonomiky zasáhne nejvíce; neposkytl ale žádné podrobnosti.

Méně testů než Česko

Indie podle CNN dosud provedla asi 15 000 testů na koronavirus. To je ještě o více než sedm tisíc méně než Česko, které má méně obyvatel než indické hlavní město.

Sílí proto obavy, že se nákaza rozšíří do chudých částí země, jejíž veřejný zdravotní sektor nemá dostatek prostředků, aby se s ní vypořádal.

Reklama

Doporučované