Hlavní obsah

13 milionů Afghánců trpí hladem. Mohou za to nejen války, ale i velké sucho

Svět bez obalu: Desítky let válečného konfliktu a několik období such dostaly mnoho Afghánců do situace, že nemají dost jídla, aby uživili sebe a své rodiny.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky let válečného konfliktu a několik období such dostaly mnoho Afghánců do situace, že nemají dost jídla, aby uživili sebe a své rodiny.

Článek

Shazia žije v Kábulu v obydlí pro lidi, kteří ztratili domov. Musí žebrat o podporu pro své děti. „Můj muž byl zabit v kábulské oblasti Vazír Akbar Chán. Když žil, jezdil s vozíkem a domů nosil dost peněz, aby se dalo žít. Ale teď nemáme nikoho. Prosila jsem boha, abych nemusela žebrat. Nemáme ale nikoho, jinak bych se do této situace nedostala. Bůh ví, že přes den většinou hladovíme a najíme se akorát tak večer,” říká Shazia.

Afghánistán je zpustošený desetiletími válek. Více než polovina populace zde žije podle oficiálních údajů pod hranicí chudoby. Od roku 2017 zasáhla zemi i období sucha, která situaci ještě zhoršila.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že přes 13 milionů Afghánců nemá dostatek potravin a mnoho z nich jí pouze jednou denně.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který má premiéru v Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované