Hlavní obsah

14 687 korun hrubého měsíčně. To je mzda nejhůř placené profese v Česku

Kolik berou nejhůře placení lidé v Česku.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejhůř placenou profesí v Česku jsou uklízeči a uklízečky. Loni si totiž výrazně polepšili servírky a číšníci, kteří dno okupovali předtím.

Článek

Průměrná mzda uklízečů a uklízeček (konkrétně skupiny statisticky evidované jako Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech) činila loni 14 687 korun měsíčně. Jejich kolegové a kolegyně, kteří stejnou práci nedělají pro soukromé firmy, ale pro stát, měli průměrný plat 15 206 korun.

Uklízečky se propadly na dno žebříčku poté, co ho opustili servírky a číšníci, kterým meziročně stoupla mzda o 13,2 procenta. Dvojciferně potom rostla mzda či plat hned osmi ze čtrnácti profesí s nejnižšími výplatami.

Za to tito zaměstnanci jednak vděčí loňskému zvýšení minimální mzdy z 9 900 na 11 tisíc korun (od letoška už je 12 200), zároveň situaci na pracovním trhu, kde chybí lidé.

„Právě pracovníky s nejnižšími mzdami je poměrně snadné přetáhnout ke konkurenci, pokud jim nabídnete třeba o dva tisíce korun vyšší výplatu. Proto to firmy nyní u hůře placených profesí dělají,” vysvětluje analytik portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Údaje pocházejí z podrobné statistiky společnosti Trexima, která sbírá data ve mzdové i platové sféře na základě zákonné statistické povinnosti. Publikovaná čísla jsou v Informačním systému o průměrném výdělku.

Statistika nepostihuje práci na černo ani ve službách poměrně rozvinutou šedou zónu. Není v ní tak zahrnuto, když někdo dostává část výplaty v hotovosti bokem, nebo třeba spropitné.

Konkrétní žebříčky nejhůře placených zaměstnanců ve státní i soukromé sféře najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované