Hlavní obsah

140 zemí, jedna myšlenka, miliony lidí, kteří v ni věří. Mírový běh je v Česku

Rozhovor s koordinátorkou Mírového běhu pro ČR Abhejali Bernardovou v Ránu na gauči.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojuje je myšlenka porozumění, respektu a míru. Tradičního Mírového běhu se za více než třicetiletou historii zúčastnily miliony lidí. I letos mírová pochodeň prochází Českem.

Článek

Akce se koná na pozadí celosvětového mírového běhu – Peace Run. S jeho myšlenkou, která postupně přitáhla další a další lidi na planetě, přišel filozof a umělec Sri Chinmoy. Od té doby se každý sudý rok vydává mírová pochodeň na dlouhou cestu, obkrouží celou Evropu, navštíví každou zemi na starém kontinentu a všude šíří myšlenku míru.

„Každý z nás můžeme něco udělat pro lepší svět. Je to o tom sdílení, že si opravdu každý uvědomí, že opravdu já taky jsem důležitý pro ten mír ve světě,” přibližuje celou akci a její symboliku Abhejali Bernardová, koordinátorka české části běhu.

A tak se koordinátoři v některých evropských zemích rozhodli, že s pochodní vyběhnou i letos. Zároveň se mimo běžný program koná i akce, která má do mírového běhu zapojit celou jižní polokouli, a to při příležitosti třicetiletého výročí založení Peace Run.

„Letos jsme se domluvili celosvětově, že proběhneme všemi zeměmi na jižní polokouli, což nám tedy trvá od toho února do listopadu, a ta pochodeň, která putuje po jižní polokouli, je teď v Brazílii a bude se končit v listopadu na Bali,” dodává Abhejali Bernardová.

Celý rozhovor je ve videu nahoře. S Abhejali Bernardovou jsme mluvili v rámci ranního vysílání Televize Seznam Ráno na gauči. Relaci vysíláme každý všední den v 7 hodin na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované