Hlavní obsah

Pozdvižení v obchodech: 15 metrů je spíš výjimka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Druhá vlna pandemie hýbe světem. Vlády mnoha zemí se snaží o její zvládnutí a zavádějí přísná opatření. Výjimkou není ani Česko, jehož nové omezení týkající se obchodů vyvolalo pozdvižení. Jak jsou na tom jiné země Evropské unie?

Článek

České pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních vyhlásilo v nějaké podobě pouze 8 zemí z 27 členských států Evropské Unie. Které to jsou a jaká opatření dodržují zákazníci jiných zemí?

Belgie

Obchody, jejichž chod a zboží nejsou pro život zásadní, musely na území Belgie zavřít. Aby nastavení bylo pro obchodníky „fér“, dané zboží nesmí prodávat ani supermarkety. Pokud by však někteří tyto věci nutně potřebovali, je možné si je objednat a nechat dovézt.

Bulharsko

Bulharsko podle údajů na vládním webu omezuje činnost obchodů pouze dvěma opatřeními. Jedním je povinnost zakrytých úst a nosu uvnitř obchodu a druhým jsou speciálně vyhrazené hodiny pro nákupy osob starších 65 let. Seniorům je v potravinách vymezen čas od 13:30 do 16:30, v lékárnách navíc ještě v rozmezí od 8:00 do 10:00.

Česko

V obchodech a nákupních centrech bude muset mít od středy každý zákazník pro sebe prostor 15 metrů čtverečních. Prodejci budou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi. Prodejny budou smět prodloužit otevírací dobu z 20:00 na 21:00.

Dánsko

V prodejnách, stejně jako například v hromadné dopravě, je vyžadováno, aby si nakupující zakryli ústa a nos - ať už pomocí roušky, či ochranného štítu. Obchody zároveň nemají povolen prodej alkoholu po desáté hodině večerní.

Pokud činí rozloha prodejny více než 2000 m2, je nutné, aby se v ní viditelně pohyboval pracovník, který bude dohlížet na dodržování rozestupů. Obchodům menších rozloh je doporučeno toto opatření také dodržovat.

Estonsko

Estonská vláda silně doporučuje nošení roušek v hromadné dopravě, uzavřených prostorách a v místech s vysokou koncentrací lidí, zakrytí úst a nosu tedy v obchodech není povinné. Země mimo jiné praktikuje pravidlo 2+2, kdy se spolu současně mohou nacházet pouze dvě osoby ve vzdálenosti dvou metrů od ostatních. Co se týče nákupů nebo návštěv restaurací, toto pravidlo bylo zmírněno na 10+2, informuje české Ministerstvo zahraničí.

Finsko

Finské úřady doporučují nošení roušek v situacích, kdy není možné dodržovat bezpečné rozestupy, tedy i v obchodech. O konkrétních opatřeních rozhodují regionální samosprávy, píše MZV.

Francie

Stávající omezení platí ve Francii až do 1. prosince. Jedním z platných opatření je i zavření všech obchodů, které nejsou nezbytné k životu. Potraviny i nadále fungují a tamní úřady pouze doporučují dodržování veškerých preventivních kroků, jako je metrový rozestup či zakrytí dýchacích cest a užívání dezinfekce.

Francouzská vláda také zavedla certifikáty, které je třeba vyplnit, pokud opouštíte prostory svého bydliště. Jak uvádí na svém webu, daný dokument je třeba mít i v případě, že vycházíte pouze do 100 metrů vzdálené pekárny.

Chorvatsko

V chorvatských obchodech jsou, stejně jako na jiných veřejných místech, povinné roušky a doporučuje se dodržování rozestupů.

Irsko

Irská vláda přišla s pětistupňovým plánem, na jehož základě se odvíjí aktuální opatření v zemi. Irsko se momentálně nachází v posledním stupni, který přináší nejpřísnější opatření. Otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím a při jejich návštěvě platí povinnost zakrytí úst a nosu.

Itálie

Území Itálie je rozděleno do tří zón - žluté, oranžové a červené. Oblasti zbarvené žlutě a oranžově omezují pouze provoz obchodních center, která jsou zavřená o víkendech či svátcích. Červené oblasti znamenají uzavření obchodů, výjimkou jsou potraviny, supermarkety, lékárny nebo kadeřnictví. V celé Itálii je také povinné nošení roušek venku i uvnitř, tedy také v případě návštěvy obchodu.

Kypr

Kyperské obchody s potravinami či nápoji by měly od otevření až do desáté hodiny dopolední obsluhovat pouze osoby starší 65 let či osoby s postižením. Mimo provoz vláda do 30. listopadu postavila obchodní centra s rozlohou nad 500 m2, kadeřnictví nebo tetovací salony.

Litva a Lotyšsko

Provoz prodejen a servisních míst není v Litvě pozastaven, musí však být dodržována podmínka 10 m2 na jednu osobu. Zároveň platí vládou zavedená povinnost nošení roušek na všech veřejných místech, výjimky spolu s přehledem dalších opatření jsou uvedeny na specializovaném webu země. Stejná pravidla platí i v sousedním Lotyšsku.

Lucembursko

V Lucembursku je povinné nošení roušek na všech veřejných místech. V obchodech, které rozlohou přesahují 400 metrů čtverečních, musí být jen jeden zákazník na 10 metrů čtverečních.

Maďarsko

V Maďarsku platí zákaz vycházení od 20:00 do 05:00. Obchody a služby, které zůstaly otevřené, musí zavřít o hodinu dřív, tedy v 7 večer. Na veřejných místech je povinné zakrytí dýchacích cest.

Malta

Na Maltě se dbá na dodržování dvoumetrových rozestupů a nošení roušek. Zaměstnanci obchodu musí provádět pravidelnou dezinfekci společných prostor a musí také kontrolovat počet zákazníků v obchodě. Pokud usoudí, že zákazníci nemohou dodržovat dvoumetrové rozestupy, omezí vstup do obchodu. Před vstupem by také měli kontrolovat tělesnou teplotu. Zákazníky s vyšší teplotou než 37,2 by do obchodu neměli vpustit.

Německo

Německo zavedlo od 2. listopadu rozsáhlou karanténu, ale obchody zůstávají spolu se školami otevřené. V obchodech je povolen maximálně jeden zákazník na 10 metrů čtverečních. V jednotlivých spolkových zemích obecně platí povinnost nosit roušky k zakrytí dýchacích cest zpravidla v hromadné dopravě a uzavřených prostorách, píše české Ministerstvo zahraničí.

Nizozemsko

V Nizozemsku by lidé měli dodržovat rozestup minimálně 1,5 metru. Vláda důrazně doporučuje nošení roušek na veřejných místech, jako jsou obchody. Supermarkety mohou zůstat otevřené i po 8. hodině večer, ostatní obchody ale musí nejpozději ve 20:00 zavřít. Mezi 20:00 a 07:00 nesmí být prodáván alkohol ani drogy.

Polsko

Kromě povinné roušky jsou v polských obchodech přísná pravidla na počet zákazníků uvnitř supermarketů a jiných obchodů, jako jsou například lékárny či knihkupectví. Pokud má obchod rozlohu do 100 metrů čtverečních, uvnitř může být jeden zákazník na 10 metrů čtverečních. Pokud je obchod větší, může být přítomen jen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních, což je pravidlo, ke kterému přistoupila Česká republika. Od pondělí do pátku jsou v čase mezi 10:00 a 12:00 supermarkety, lékárny a pošty vyhrazeny výhradně pro lidi starší 60 let. Výjimku tvoří situace ohrožující život.

Portugalsko

Portugalské úřady od 9. listopadu vyhlásily nouzový stav, ten s sebou přináší různá omezení pro různé obce, jež je možné zjistit prostřednictvím vládního webu. Podle Visit Portugal však velké množství obcí zavedlo uzavření obchodů s desátou hodinou večerní, po osmé hodině se navíc nesmějí prodávat alkoholické nápoje.

Rakousko

Z obchodů zůstaly otevřené jen ty, které nabízejí potraviny, drogerii či léky. Výjimku mají například i banky, pošty, autoopravny či prodejny s krmivy. Nakupování je povoleno pouze od 6:00 do 19:00, výjimku mají jen lékárny, čerpací stanice a doručovací služby, které mohou zůstat otevřené i po 7. hodině večer. V obchodech musí mít každý zákazník pro sebe prostor 10 metrů čtverečních. Povinné jsou roušky.

Rumunsko

V Rumunsku rozhodují o opatření jednotlivé župy podle aktuálního vývoje. V obchodech jsou nicméně na celostátní úrovni povinné roušky a dodržování dvoumetrových rozestupů. Služby a obchody musí zavřít nejpozději ve 21:00, uvádí na svých stránkách české Ministerstvo zahraničí.

Řecko

Od 7. listopadu v Řecku platí mimořádná karanténní opatření včetně zákazu neopodstatněného vycházení. Od 21:00 do 05:00 platí navíc ještě přísnější zákaz nočního vycházení, všechny obchody jsou během této doby uzavřené. Cesty do obchodu jsou během dne spolu s dalšími výjimkami povolené. Před opuštěním bydliště je třeba oznámit účel cesty na číslo 13033 formou bezplatné SMS.

Slovensko

Senioři mají na Slovensku v pracovních dnech vyhrazeny hodiny pro nákup v obchodech s potravinami a v drogeriích od 9:00 do 11:00 hodin. V obchodech jsou stejně jako v jiných veřejných prostorách povinné roušky. Musí být přítomen maximálně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. V obchodních domech musí být navíc zákazníkům měřena teplota, osoby s teplotou vyšší než 37 stupňů nebudou vpuštěny dovnitř.

Slovinsko

Obchody s nezbytným zbožím, jako jsou potraviny či léky, zůstávají otevřené. Od 21:00 do 06:00 ovšem platí zákaz vycházení a platí zákaz cestování mezi slovinskými občinami. I zde je povoleno několik výjimek, lidé by ale neměli dojíždět do obchodů v jiných občinách, pokud vysloveně nemusí. Platí povinné nošení roušek a dodržování rozestupů.

Španělsko

Opatření se liší podle jednotlivých regionů, v obchodech a na jiných veřejných místech jsou nicméně povinné roušky.

Švédsko

Švédsko přistupuje k pandemii odlišně než ostatní světové země, namísto opatření vydává obvykle spíše doporučení a spoléhá na osobní zodpovědnost občanů. Doporučení se mohou lišit podle situace jednotlivých krajů.

Tamní premiér sice nově vyzval občany, aby nenavštěvovali posilovny, knihovny a nezvali hosty na večeře, obchody zatím nijak neomezil. Například v krajích Gävleborg a Västernorrland je však doporučováno, aby lidé obchody navštěvovali minimálně.

Reklama

Doporučované