Hlavní obsah

15 tisíc měsíčně hrubého je moc, říká ministr Havlíček o minimální mzdě

Ministr Karel Havlíček o minimální mzdě.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Minimální mzdu bychom měli počítat automaticky podle vývoje průměrné mzdy, a ne handlovat, je přesvědčen člen Babišovy vlády.

Článek

Mzdy musí růst, i ta minimální, ale 15 tisíc korun je opravdu moc, glosuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček požadavek odborů, aby v Česku od příštího roku stoupla minimální mzda právě na tuto částku.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazu Josef Středula už dříve prohlásil, že by se od ledna měla zvýšit minimální mzda ze současných 13350 korun na 15 tisíc hrubého za měsíc. Zaměstnavatelé kontrovali, že v úvahu za současné situace připadá růst nejvýše o pětistovku měsíčně.

„15 tisíc korun je moc. Uvědomujeme si, že mzdy musí růst, ale na druhou stranu ekonomika už neroste tolik,“ řekl Seznamu na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu ministr Havlíček.

Minimální mzda je určující pro takzvanou zaručenou mzdu, kterou berou nejhůře placení lidé. „Odbory by si měly uvědomit, že právě nízkonákladoví lidé při příliš velkém zvýšení mzdy a současném zpomalení ekonomiky mohou přijít o práci,“ uvedl Havlíček.

Také podle podnikatelů by 12procentní navýšení, jak o něm mluví odbory, ohrozilo řadu českých firem a podnikatelů. V době, kdy výrazně klesají jejich zakázky navázané na Německo, se obávají jakéhokoliv dalšího zvýšení nákladů.

„Nelíbí se mi to každoroční handlování, měli bychom růst nebo jakoukoliv změnu minimální mzdy navázat na vývoj průměrné mzdy,“ prohlásil také ministr Havlíček. Podle něj se rýsuje shoda na tom, že by minimální mzda tvořila 40 procent průměrné, ale zástupci v tripartitě se už nedokáží domluvit na tom, ke kterému roku by se tento výpočet měl navázat.

Reklama

Doporučované