Hlavní obsah

150 tisíc za nástup k policii. Takhle se lákají nováčci

Rozhovor s Václavem Kučerou, ředitelem krajské policie pro Středočeský kraj.

 

Reklama

Od včerejška platí zákon, podle kterého může policie lákat do svých řad nováčky na štědrý náborový příspěvek. Ten může dosahovat 30 až 150 tisíc korun. Pro nejvyšší možnou částku se rozhodli středočeští policisté.

Článek

„Je pravda, že pro střední Čechy je ta částka 150 tisíc. Je to proto, že trpíme dlouhodobými podstavy policistů,“ říká Václav Kučera, ředitel krajské policie pro Středočeský kraj.

Ideální stav pro Středočeský kraj by byl 3780 policistů. V tuto chvíli jich do tohoto čísla schází 314. Nejvíce chybí policisté v Mladé Boleslavi, Kladně a v okolí Prahy. Síly nejvíce scházejí dopravním policistům a cizinecké policii. A náborový příspěvek by mohl skutečně pomoci. Jen během dnešního dne totiž nastoupilo 23 nových policistů.

Pravidla pro získání příspěvku jsou jednoduchá a daná zákonem. Policista musí odsloužit zkušební dobu a poté mu je do roka příspěvek vyplacen. Aby ho nemusel vracet, musí u policie zůstat 6 let.

Příslušníkům se také nově zavádí šestiměsíční zkušební doba. Během ní mohou obě strany zrušit služební poměr bez udání důvodu. Řeší to dosavadní problém, kdy bylo poměrně obtížné propustit pracovníka, u něhož se v prvních měsících ukázalo, že pro práci nemá nutné předpoklady.

Reklama

Související témata:

Doporučované