Hlavní obsah

16 milionů lidí. Letiště Václava Havla odbavilo rekordní počet cestujících

Letiště Václava Havla nabízí během letošní zimy spojení do 114 destinací ve 42 zemích.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Pražské letiště odbavilo od začátku letošního roku do úterý 11. prosince více než 16 milionů cestujících a překonalo svůj dosavadní rekord z loňského roku.

Článek

Do konce roku by mělo podle odhadů odbavit 16,8 milionu pasažérů, což bude meziročně o devět procent více. Letiště Praha o tom informovalo v tiskové zprávě. Kvůli růstu počtu cestujících plánuje letiště v příštím roce dokončit několik investic.

„Letiště Praha zaznamenává třetí rok po sobě rekord v počtu odbavených cestujících. Za celý rok 2018 očekáváme, že odbavíme o přibližně 1,4 milionu cestujících více než v roce předešlém. Růst předpokládáme také v roce 2019, a to jak v počtu odbavených cestujících, který může dosáhnout tří až pěti procent, tak v počtu přímých leteckých spojení,“ uvedl dnes předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Proletěli jsme se nejmodernějším letadlem současnosti. Z Prahy začal létat Dreamliner

Podle letiště je jeho růst rychlejší než evropský průměr letišť podobné velikosti. Například ve třetím čtvrtletí se počet cestujících zvýšil o 9,3 procenta, zatímco průměr evropských letišť podobné velikosti byl okolo pěti procent růstu. V průměru letos letištěm prošlo přibližně 46 000 cestujících denně. Nejvytíženějším měsícem byl dosud červenec s téměř 1,9 milionu odbavených cestujících. Nejoblíbenější destinací je stále Londýn, kam letos zatím cestovalo přes 1,28 milionu pasažérů. Z Prahy do Londýna se létá na všech šest tamních mezinárodních letišť.

I kvůli rostoucímu počtu cestujících plánuje letiště v příštím roce dokončit několik projektů, které by měly mírně zvýšit kapacity letiště. Řehoř avizoval například otevření nové odbavovací přepážky na Terminálu 1 a nový odbavovací ostrov na Terminálu 2. Dokončena by měla být také rekonstrukce letadlových stání na prstu B a zmodernizovány budou dvě odletové čekárny. Začít by měla rekonstrukce třídírny zavazadel. V příštích letech by kapacity letiště měly zvýšit především výstavba nové paralelní dráhy, která by měla začít za čtyři roky, a také rozšíření Terminálu 2.

Letiště Václava Havla nabízí během letošní zimy spojení do 114 destinací ve 42 zemích. Do letového řádu přibylo deset nových destinací. Nejvíce letů z Prahy míří do Velké Británie, kam se z Prahy létá do 16 měst. S deseti různými destinacemi následuje Francie.

Reklama

Doporučované