Hlavní obsah

Oslavy 17. listopadu budou online. Nalaďte si filmy a seriály o převratu

Foto: Shutterstock.com

Pamětní deska, 17. listopad 1989.

Reklama

Podívejte se na tipy na seriály a filmy, které v sobě obsahují téma sametové revoluce a roku 1989, a připomeňte si období pádu totalitního režimu.

Článek

Letos budou probíhat oslavy výročí 17. listopadu vzhledem ke světové pandemii koronaviru převážně v online prostoru. Tam byli nuceni vzhledem k vládním opatřením přesunout pořadatelé své akce k výročí pádu totalitního režimu.

Naladit se a připomenout si období sametové revoluce můžete i v bezpečí domova u televize. Vzniklo několik filmů a seriálů, které buďto přímo či nepřímo obsahují období této pro nás natolik zásadní historické události.

Zkouškové období (1990)

Jako první ve svém filmu téma revoluce ukázal Zdeněk Troška. Film vznikl v roce 1990, tedy rok po listopadových událostech. Ve filmu nejdříve tato dějová linka vůbec neměla být, autoři už do roztočeného filmu dodatečné zapojili i aktuální politický vývoj. Hlavním protagonistou příběhu je student Petr Soukup, který se aktivně zapojuje do listopadové studentské stávky. Ve filmu hraje například Lucie Bílá, Yvetta Blanarovičová, Michal Dlouhý nebo Jana Krausová.

Film je od září roku 2020 dostupný na YouTube Česká filmová klasika, kde ho můžete volně zhlédnout.

Tenkrát (1999)

Dokumentární film Roberta Sedláčka a Radima Procházky mapuje pomocí výpovědí významných osobností a aktérů sametové revoluce události 17. listopadu a konce roku 1989, včetně zvolení Václava Havla prezidentem.

Polojasno (1999)

Ve stejném roce jako dokumentární film Tenkrát vznikl i film Polojasno od režiséra Filipa Renče. Podkladem snímku byly deníkové záznamy studenta, který byl v roce 1990 členem parlamentní Komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu 1989.

Vyprávěj (2009-2013)

Seriál z produkce České televize ukazuje události naší nedávné historie druhé poloviny 20. století z pohledu rodiny Dvořákových. Jedna část seriálu se nemohla vyhnout také sametové revoluci. Ve čtvrté sérii v sedmé a osmé epizodě autoři pracují i s autentickými záběry z tehdejších událostí. Na seriál Vyprávěj se můžete podívat v archivu České televize.

České století (2014)

Dalším seriálem z produkce České televize je České století, to mapuje mezní okamžiky moderních dějin od roku 1918 až do roku 1992. V osmém díle se seriál věnuje také sametové revoluci a nabízí pohled do jejího nitra. Ukazuje politickou hru v pozadí a jednání Občanského fóra s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem. Václava Havla zde hraje Marek Daniel, kterého můžete znát například z role Tondy Blaníka. Na seriál se můžete podívat v archivu České televize.

Bez vědomí (2019)

Mezi nejnovější počin patří šestidílný seriál Ivana Zachariáše Bez vědomí. Netočí se přímo okolo sametové revoluce, ale především kolem špionů v roce 1989 v Československu, těsně před pádem totalitního režimu. Seriál měl premiéru minulý rok 17. listopadu 2019 při příležitosti 30. výročí pádu totalitního režimu na HBO.

Sametová revoluce: první záběry a jak nás viděl svět?

24. listopadu 1989, tedy přesně týden po zásahu policie na Národní třídě, odstoupil Miloš Jakeš. Po televizních novinách téhož dne, kdy bylo mimo jiné oznámeno jeho odstoupení, se v televizi objevily první studentské záběry z Národní třídy.

O sametové revoluci v Československu informovala také zahraniční média. Podívejte se na sametovou revoluci pohledem zahraničních médií.

Reklama

Související témata:

Doporučované