Hlavní obsah

17. listopad v Česku přehledně: koncerty, demonstrace i tajné překvapení

Ilustrační foto.

Reklama

Kam jít 17. listopadu za oslavami? Co všechno si připravili aktivisté a města? Připravili jsme přehled událostí v Česku.

Článek

Epidemie koronaviru a změna vládní garnitury. Dvě témata, která dominují současným událostem, se promítnou i do oslav 17. listopadu. Tradičně se koná Festival svobody v centru Prahy, ale den se neobejde ani bez demonstrací. V Praze se lidé sejdou minimálně na sedmi větších akcích, v Brně proběhnou setkání nejméně na dvou tradičních místech.

Na mnoha dalších místech republiky se akce konají buďto pod záštitou měst, nebo aktivistů z Milionu chvilek pro demokracii. „Našim organizátorům jsme říkali, ať přijedou na hlavní akci do Prahy, někde se ale rozhodli udělat si vlastní akci,“ osvětlila pro Seznam Zprávy situaci mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková.

Jedna z největších akcí nesoucí název Cesta změny: Klíčem k demokracii jste Vy! začne ve 13:30 na Staroměstském náměstí. Pořádá ji právě Milion chvilek, který před rokem burcoval, aby se strany spojily ve volbách a ukončily vládnutí premiéra Andreje Babiše (ANO). Začátek události podle Strašákové organizátoři museli posunout o půl hodiny dříve, aby předešli konfliktům.

„Po nás bude na náměstí demonstrace skupiny Chcípl PES, tak aby naši účastníci stihli odejít dřív, než tam přijdou oni. Nicméně už jsme viděli na jejich události, že někteří plánují narušit naši demonstraci, protože podle nich může být jen jedna demonstrace za svobodu a to je prý ta jejich,“ uvedla Strašáková.

Jakub Olbert, organizátor demonstrace Chcípl PES, věří, že problémy nenastanou, protože podle něj lidé, kteří přijdou na akci Milionu chvilek, nejsou v kontrastu s tím, co hlásají oni. A to je svoboda namísto protikoronavirových opatření. „Milion chvilek jenom teď vzal trochu jiné téma, se kterým my souhlasíme taky, oni to mají stejné i s naším tématem, protože svoboda je jim blízká úplně stejně jako nám. Co se týče narušení programu Milionu chvilek, pokud k tomu dojde, budu celý den na náměstí a rád vystoupím na pódiu Milionu chvilek a podpořím jejich protest, abychom upokojili situaci. Ale nepředpokládám to.“

Na situaci bude dohlížet policie. Kolik lidí nasadí, ale zatím neuvedla. „Vše oznámíme v úterý odpoledne,“ řekla tisková mluvčí Violeta Siřišťová.

V regionech se bude konat celkem třináct akcí Milionu chvilek. „Některé jsou pietní nebo vzpomínkové, jiné demonstrace. Budeme mít i protiepidemická opatření, jako třeba jednotlivá místa na stání označíme páskami na zemi a budou od sebe 1,5 až 2 metry. Vyzýváme také lidi, aby přijeli jen s očkováním nebo prodělanou nemocí, ale to neuhlídáme a ani nemůžeme,“ uvedla Strašáková.

Seznam akcí Milionu chvilek
PrahaStaroměstské náměstí17.11.13:30
Česká LípaŠkroupovo náměstí17.11.17:00
Frýdek-Místeknáměstí Svobody17.11.18:00
HoražďoviceHotel Prácheň16.11.19:00
Hradec KrálovéMasarykovo náměstí17.11.16:30
JaroměřU sochy TGM, Na Ostrově16.11.18:00
Kostelec nad Černými lesynáměstí Smiřických16.11.17:00
Mladá BoleslavPrůvod od Městského divadla k Havlově lavičce17.11.17:00
Moravský Krumlovnáměstí T. G. Masaryka17.11.17:00
Nový Jičínnádvoří Václava Havla16.11.17:11
Plzeňsraz u kašny před Západočeským muzeem v Plzni, Kopeckého sady 217.11.15:00
Přerovnáměstí Přerovského povstání16.11.17:00
Skalka u Nové BystřiceLibrary Kebharec17.11.12:00
Ždár nad SázavouCafé u tety Hany17.11.14:00

Tajné překvapení na Václaváku

Pražské oslavy 17. listopadu začínají již v 9 hodin ráno, kdy se na Národní třídě otevře Korzo Národní s debatami, koncerty, vzdělávací tramvají nebo třeba hymnou „Modlitba pro Martu“, která zazní od zpěvačky Jany Kirschner přesně v 17:11. Program na Korzo Národní bude trvat celý den, jeho hlavním mottem je tento rok „Svobodné volby“ a detaily si lze projít na jejich stránce.

Na nedalekém Václavském náměstí od 16:30 začíná Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupí zejména zpěváci a zpěvačky, jako třeba již zmíněná Jana Kirschner, Aneta Langerová, Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák nebo kapela Zrní.

„Kromě koncertů budeme mít i videopozdrav od ujgurské menšiny nebo od Bělorusů, takže naše událost bude mít významný mezinárodní rozměr,“ říká pro Seznam Zprávy organizátor akce Jan Gregar.

Podobně jako kolegové z Milionu chvilek i tady řeší protiepidemické, ale i bezpečnostní opatření. „Budeme na místě opakovaně vyzývat lidi k nošení respirátorů a dodržování rozestupů. Ale chápeme, že ne každý se musí cítit pohodlně, proto celou akci odvysíláme i online. S policií komunikujeme, doufáme, že jejich služeb nebude potřeba a vše proběhne hladce,“ líčí Gregar ze spolku Nerudný fest.

I když většinu programu mají zveřejněnou na své facebookové stránce, hlavní bod večera Gregar přece jen skrývá. „Ústředím tématem je odkaz Václava Havla. V 19:30 nastane speciální událost s mezinárodním dosahem, ale to musí zůstat utajené do poslední chvíle,“ naznačil organizátor.

Hlavní pražské události na 17. listopadu
Název akceČasOrganizátorMístoProgram
Korzo Národní10:30-22:00Díky, že můžemNárodní třída
Mše svatá na poděkování Bohu a sv. Anežce České za dar svobody10:00Jan Wolf, Jan Potměšil, Jan SixtaChrám Matky Boží před Týnem na Starém Městě pražskémPo skončení mše průvod k památníku 17. listopadu na Národní třídě
Havel do kavárny!13:00Amnesty International ČR, Knihovna Václava Havla, The Vaclav Havel Library Foundationprůvod od pomníku TGM u Pražského hradu (Hradčanské náměstí)
Řetěz podpory politických vězňů14:30Společně to dáme, Česko-Bělarus a Stojíme za Běloruskemzačátek Železné ulice u Staroměstského náměstí
Sametový Můstek do Evropy15:00Pulse of Europespodní část Václavského náměstí
Koncert pro budoucnost 202116:30-22:00Nerudný festhorní část Václavského náměstí
Projekce Komunisté OFF - 32 let od OF k OFF17:00 - 22:00Pavel Šťastný a Robin Suchánek, Plechárna Design FactoryJungmannovo náměstí 1, Praha 1 (budova na konci Národní třídy)Projekce Komunisté OFF reaguje na aktuální výsledek letošních voleb, díky kterému se poprvé po 32 letech od sametové revoluce nedostala komunistická strana do Parlamentu České republiky.

Dokument i lampionový průvod

Oslavy 17. listopadu budou i v jiných městech po republice. Někde je organizují spolky, jinde i samotná města. Třeba v Ostravě plánují promítaní dokumentárního filmu, ve kterém diváci uvidí dobové záběry z ostravského Masarykova náměstí přímo ze 17. listopadu 1989.

„Televizi Polar se podařilo získat unikátní záběry kameramana Stanislava Vacka, který zachytil průběh revolučních dnů v Ostravě a okolí. Staňte se svědky demonstrací na Masarykově náměstí, vydejte se do zákulisí stávkového výboru na kolejích VŠB a prožijte atmosféru první návštěvy Václava Havla v našem kraji,“ uvádí pozvánka.

„Naše město organizuje také slavnostní setkání u pamětní desky obětem totality, které proběhne 18. listopadu v 15:30 v budově radnice,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ostravy Gabriela Pokorná.

V Brně bude nejdříve již tradiční oslava a shromáždění Brněnský sedmnáctý. Samotné shromáždění organizují studenti všech vysokých škol v Brně a uskuteční se na hlavním náměstí Svobody od 15:00. Detaily o shromáždění jsou na sociální síti.

Ve večerních hodinách pak pod koordinací Nadačního fondu studentů Filozofické fakulty MU projde lampionový průvod centrem města.

„Průvod bude začínat v 17:30 na náměstí Svobody. Dále se půjde směrem na první zastávku na Moravské náměstí, odkud navazuje historická trasa přes Komenského náměstí k Filozofické fakultě. Následně se zastavíme na Stavební fakultě VUT a Právnické fakultě, kde se tradičně zapalují svíčky na uctění památky zesnulých. Poslední dvě zastávky budou Kounicovy koleje a Kraví hora, tam si společně zazpíváme českou, slovenskou a studentskou hymnu,“ uvádí organizátoři v programu.

Reklama

Doporučované