Hlavní obsah

18 tisíc Čechů se přihlásilo k demonstraci za ztracené seriály. Nechceme to platit, když to bylo zadarmo

Foto: Pexels.com

Lidé navyklí na nelegální sledování seriálů zdarma nechtějí najednou platit za streamovací služby, jako je americký Netflix.

Reklama

Založili událost, ale začali se jim do ní přihlašovat lidé. Původní stávku za obnovení zrušených serverů na seriály mysleli recesisté jako vtip – jenže pak zjistili, že už o ni projevilo zájem skoro dvacet tisíc Čechů. A tak plánují akci na brněnském náměstí uspořádat doopravdy.

Článek

Ve čtvrtek v noci zmizelo desítkám tisíc Čechů místo, kam chodili trávit čas – uzavřel se web, který pirátsky nabízel seriály, jež jsou jinak k dispozici pouze po zaplacení.

Zpráva v první vlně mezi fanoušky seriálů vyvolala pozdvižení, dva dny po události už se tím baví část internetu. A to díky nápadu zveřejněném na Facebooku, aby se za obnovení pirátského webu a za seriály zdarma stávkovalo.

Na síti to navrhla skupina lidí kolem webu Aubergine, který satiricky komentuje aktuální dění.

„Tímto vyhlašujeme stávku za obnovení stránky Topserialy.to, jí využívaných streamovacích serverů Verystream, Openload a Streamango. Naše životy bez seriálů nemají smysl a za Netflix fakt platit nechceme,“ píší.

A jeden z iniciátorů návrhu, Lukáš Lannister, v duchu hry Seznamu řekl: „Pokud můžu hovořit za studentstvo, pak můžu argumentovat tím, že nevíme, proč platit za něco, co bylo až do této doby zdarma."

Na seriály zdarma jsme byli zvyklí

Událost – Návrat zrušených seriálů – na Facebooku během několika desítek hodin nasbírala do sobotního večera téměř 18 tisíc zájemců.

O nutnosti vybojovat si zpět nelegální službu, protože je zadarmo, komentuje většina diskutérů v nadsázce. Vedle toho jsou to však příspěvky lidí, kteří podle všeho zrušení pirátské stránky skutečně berou jako újmu.

„Bude niečo podobné i na Slovensku?“ ptá se například jeden z nich.

„Tohle je globální krize. S tímhle se nikdy v historii ještě nikdo potýkat nemusel. To řeší až naše generace tady a teď,“ zaznívá potom ve vlákně o tom, jestli si brblající lidé nemají raději předplatit legální streamingové služby.

Na tuto otázku nakonec nabízí odpověď i sám Lannister.

„My jsme studenti, my na to peníze doopravdy nemáme. Je sice hezké, že nám teď vláda vychází vstříc se spoustou věcí – že nemusíme platit za jízdenky a tak podobně, ale pořád byly seriály zdarma něco, na co jsme tu byli zvyklí. A když teď najednou přijde někdo s tím, že bychom za to měli platit, úplně se nám to nelíbí,“ odpovídá jménem těch, kteří na zrušení serveru s nelegálním obsahem reagovali s pohoršením.

Jsme Češi, stačí nám kritizovat

Právě mohutný ohlas a stále stoupající účast přivedly organizátory nakonec k tomu, že akci na brněnském náměstí pro tisíce nadšenců přichystají doopravdy.

„Upřímně ještě nevíme, jestli ta stávka vůbec nějak vypadat bude. Ale v případě, že to klapne, můžeme počítat s opravdu velikou účastí. A jsme připraveni i na posílení spojů do míst, kde to mělo největší dosah. Což jsou Lhotky, Borečnice, Montenegro a Dvůr Králové nad Labem,“ odkrývá Lannister plán, jakým chce demonstraci organizovat.

A průběh akce? „Asi tam pošleme nějakého zoufalce s megafonem a ten ve výsledku jen řekne pár věcí, které se nám nelíbí. Spousta lidí tam potom asi zařve, že jo, že takhle to chceme. Ale asi tam nenavrhneme žádné možnosti, jak by se to mělo spravit,“ vyjmenovává postupně parametry, které kopírují české stereotypy.

„Proč bychom také měli – jsme Češi a nestydíme se za to, že budeme říkat jen to, co se nám nelíbí, aniž bychom vedle toho přišli s nějakým řešením.“

„Statisícům lidí se změnil život”

Zrušená stránka Topserialy.to, jedna z největších českých databází, kde se daly stánout seriály zdarma, využívala nelegálních záznamů uložených na několika streamingových serverech – Verystream, Openload a Streamango, které tento týden ukončily provoz.

Neustály totiž žaloby nadnárodních firem Netflixu a Amazonu, které seriály nabízejí za peníze.

Většina fungujících českých serverů využívala právě tři zrušené přehrávače. A podle Lannistera už tak nyní nezbývá mnoho dalších, které by filmy a seriály v češtině zadarmo nabízely. Ačkoliv se tak organizátorům původně do demonstrace nechtělo, nakonec se rozhodli do ní pustit.

„Vezměte si i tohle – jsou tu statisíce lidí, kterým se zničehonic ze dne na den změnil život,“ naráží na čtvrteční událost. „A tak bychom rádi vyjádřili nesouhlas s tím, kolika lidem to zasáhlo do životů.“

Reklama

Související témata:

Doporučované