Hlavní obsah

18 vyhoštěných špionů nestačí, tisíce lidí byly v ohrožení, říká Pekarová Adamová

Foto: twitter.com/MJureka

Koalice SPOLU.

Reklama

Opoziční koalice SPOLU pokládá informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích ze strany Ruska za státní terorismus.

Článek

SPOLU chce o věci v úterý jednat v Poslanecké sněmovně. Od vlády žádá další informace o pozadí i časovém vývoji případu, o nedávném odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka či plánované cestě pověřeného šéfa české diplomacie Jana Hamáčka (oba ČSSD) do Moskvy. Koalice SPOLU očekává i další reakce českých ústavních činitelů vůči režimu Vladimira Putina, řekli předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na dnešní on-line tiskové konferenci.

Šéf ODS Petr Fiala prohlásil, že informace o zapojení ruských agentů do výbuchu ve vrbětickém areálu jsou šokující a znamenají novou bezpečnostní situaci. Česko už není vystaveno jen kybernetickým útokům a informační válce, ale Rusko už se neštítí ani násilných činů, uvedl. Ze strany Moskvy jde podle něj o státní terorismus a Česko na to musí rychle reagovat.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové zatím česká strana reagovala nedostatečně: „Osmnáct vyhoštěných diplomatů, ve skutečnosti špionů, nestačí,“ uvedla Pekarová Adamová. Připomněla, že výbuch muničního skladu měl dvě oběti a další tisíce lidí z evakuovaných obcí byly evakuovány.

SPOLU bude chtít případ řešit kromě branného výboru i na plénu Sněmovny. Pokud se jí nepodaří takový bod prosadit nadcházející týden na řádné schůzi, je koalice připravena iniciovat mimořádnou schůzi dolní komory. Za klíčové pro bezpečnost státu a jeho kritické infrastruktury považuje kromě jiného také to, aby ruské firmy nebyly vpuštěny do tendru k dostavě Jaderné elektrárny Dukovany.

Koalice chce také od vlády slyšet, za jakých okolností byl odvolán Petříček a zda se Hamáček nechystal do Ruska ve chvíli, kdy už měl informace o ruské stopě ve Vrběticích, poznamenal lídr lidovců Marian Jurečka. Představitelé České republiky by měli podle něj žádat po Moskvě omluvu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer spolu s Hamáčkem oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Česko v reakci na to vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko označilo informace za absurdní a očekává odvetné kroky vůči českým diplomatům v Moskvě.

Čeští kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrají po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v době výbuchu ve Vrběticích pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Reklama

Doporučované