Hlavní obsah

192 praktických lékařů má v boji proti koronaviru dohromady 23 respirátorů

Foto: Pixabay

Praktičtí lékaři mají nedostatek ochranných pomůcek.

Reklama

Praktičtí lékaři jsou v boji proti koronaviru klíčoví, chybí jim ale ochranné pomůcky. Seznam Zprávy proto udělaly dotazník, do něhož se přihlásilo 192 lékařů, kteří každý den popisují, kolik jim chybí ochranných pomůcek a kolik jich dostali od státu.

Článek

Zdravotnický systém stojí hlavně na chodu fakultních a krajských nemocnic a praktických lékařů. Ministr Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci deklaroval, že jakmile dorazí ochranné pomůcky, budou ihned předány hlavně velkým nemocnicím. O praktických lékařích ale nepadlo ani slovo.

Seznam Zprávy proto vytvořily s pomocí Mladých praktiků databázi, do které se přihlásilo 192 praktických lékařů. Ti každý den vyplňují, kolik jim zbývá ochranných pomůcek a kolik jich od vypuknutí nákazy koronavirem získali od státu.

Čísla mluví jasně: 192 ordinací získalo dohromady 23 respirátorů - ne od Ministerstva zdravotnictví, ale od krajů. Údaje pocházejí z pátečního večera, než stát začal s distribucí zdravotnického materiálu, který dovezla letadla v pátek a v sobotu v noci z Číny.

Podle předsedy praktických lékařů Petra Šonky je ale tento přístup špatný, protože zdravotnický systém stojí hlavně na praktických lékařích, na které se zapomnělo. „Praktičtí lékaři třídí lidi, pokud ale nemají ochranné pomůcky, tak nejsou chráněni a nemohou ordinovat a pacienti zaplní nemocnice a může nastat kolaps českého zdravotnického systému,“ vysvětlil Seznam Zprávám Šonka.

Praktických lékařů je v Česku zhruba pět a půl tisíce. Pokud bychom počítali, že je v ordinaci jeden doktor a jedna zdravotní sestra, je pro praktické lékaře potřeba zhruba 11 tisíc roušek denně.

„Pokud bychom měli jet v systému, že ráno doktor a sestra nasadí jednu roušku, tak by všichni praktičtí lékaři potřebovali téměř šedesát tisíc roušek na jeden pracovní týden, a to nikdo zatím nemá,“ popsal Seznam Zprávám Vojtěch Mucha, praktický lékař a místopředseda Mladých praktiků.

Odpovědnost za tuto situaci nese podle Šonky hlavně Ministerstvo zdravotnictví. „Situace je nepřehledná. Opakovaně urgujeme ministerstvo o jasné informace o pomůckách, chceme vědět, co je reálně k dispozici, ne, co je objednáno,“ vysvětluje Šonka.

Ordinace tak musí jet v nouzovém režimu, to znamená, že lékaři se snaží většinu případů řešit telefonicky.

„Nemáme od státu žádné ochranné pomůcky, takže fungujeme omezeně,“ popisuje Michaela Šavelová, praktická lékařka z České Třebové. Její ordinace například v pátek měla tři pacienty, kteří měli akutnější problémy. „Poslala jsem jim eRecept na antibiotikum a domluvili jsme se na další telefonickou konzultaci,“ vysvětluje lékařka.

Pacient si tak musí v lékárně vyzvednout léky. Problém ale mají i lékárníci, již dokonce vydali prohlášení, ve kterém píší, aby jim Ministerstvo zdravotnictví poskytlo ochranné pomůcky, neboť jim došly zásoby a nemají už téměř nic.

Z databáze rovněž vyplývá, že v úterý 17. 3. získaly pouze tři ze 192 ordinací dohromady deset ochranných pomůcek. Jednalo se o ordinaci v Třebíči, která získala od kraje dva respirátory FFP3, ordinace v Karlových Varech pak od kraje získaly celkem osm respirátorů. Ostatní ordinace ale nezískaly vůbec nic. Ve středu, čtvrtek a i v pátek pak ordinace získaly pouze jednotky roušek od krajů nebo od Sdružení praktických lékařů.

Z průzkumu rovněž vychází, že 192 ordinací má v průměru pouze jednu a půl roušky na ordinaci.

Sdružení praktických lékařů rozeslalo doporučení všem lékařům, aby zavřeli své ordinace a fungovali na dálku, pokud nebudou mít dostatek ochranných pomůcek.

Ordinaci proto zavřel už lékař Roman Houska, který ji má v Mostu. „Bylo nám slíbeno, že nám ministerstvo pošle roušky, následně se nám omluvili, že mají jenom tři tisíce, které dají krajské nemocnici a záchranné službě, takže na praktické lékaře nezbylo nic,“ řekl Seznam Zprávám Roman Houska. „V pátek jsme dostali pouze tři respirátory od Sdružení praktických lékařů, to nám vydrželo na jeden den ordinování, takže teď jsme museli zavřít a snažíme se práci řešit z domova,“ doplnil.

Celá situace je podle Šonky nepřehledná a vadí mu, že politici už ani lékařům neslibují, kdy, kolik a jakých ochranných pomůcek pro primární péči lékařům pošlou. „Postup je nejednotný, každý kraj se snaží organizaci péče řešit po svém,“ uzavřel Šonka.

Reklama

Související témata:

Doporučované