Hlavní obsah

1938, 1948, 1968. Chceme vědět víc o historických křivdách, píše Hrad Putinovi

Dopis Putinovi.

 

Reklama

Dopis ruskému prezidentovi odešel krátce před svátky. Hrad Moskvu znovu žádá o otevření některých archivů.

Článek

Na nedávné návštěvě Moskvy diskutoval Miloš Zeman s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o tématu otevření některých ruských archivů.

Nyní by měl tuto žádost udržet při životě dopis, kterým Hrad na popud českých historiků jednání prezidentů připomíná, stejně jako to, že některé historické události jsou pro Čechy zvlášť důležité.

„Jde nám zejména o roky 38, 48 a 68,“ uvedl pro Seznam ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra. I on se v rámci Česko-ruské komise historiků a archivářů podílel na specifikování toho, co vlastně Češi po Rusku žádají.

Nyní Hrad čeká na reakci ruské strany, která by měla přijít během ledna.

Prezidentův mluvčí Seznamu potvrdil, že Miloš Zeman v dopise mimo jiné připomněl své žádosti vznesené během moskevského rozhovoru.

„V případě prezidenta Putina to byla především žádost o řešení otevřených sporných obchodních případů, ale také žádost o zpřístupnění konkrétních fondů v Archivu prezidenta Ruské federace a katalogu Archivu zahraniční politiky RF,“ doplnil mluvčí Jiří Ovčáček.

Téma otevření archivů by se mohlo projednávat také na nově vzniklém česko-ruském diskuzním fóru. To bude vůbec poprvé zasedat na jaře tohoto roku. Hlavním tématem je sice vysoké školství a pozvaní budou hlavně rektoři, historici se však pokouší v rámci fóra uspořádat alespoň menší panel věnovaný archivům. Zatím neví, zda budou úspěšní, sami nejsou členy diskuzního fóra.

Dopis, který poslal Hrad Putinovi, řešil i další témata: například žádost o otevření sporných obchodních případů nebo také žádost o spolupráci na přípravě při tvorbě strategických dokumentů, zejména v oblasti automobilového průmyslu.

Reklama

Doporučované