Hlavní obsah
Online

Dušek: V září se nakazilo už 400 učitelů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za první dva zářijové týdny se novým typem koronaviru nakazilo skoro 400 učitelů. Na středečním neveřejném jednání výboru pro zdravotnictví to poslancům řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

- Nejméně 116 studentů se nakazilo při seznamovacích akcích vysokoškoláků na Máchově jezeře. Další lidi pak nakazili, když se z akce vrátili do svých regionů.

- Ve středu přibylo v Česku 2309 potvrzených případů koronaviru, přibližně stejně jako v úterý. V nemocnicích leží s koronavirem 628 pacientů, z toho 120 ve vážném stavu. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 555 lidí, což je přibližně o 130 více než na začátku září.

- Od čtvrtka platí povinné uzavření restaurací a barů od 22:00 do 06:00. Omezený je také počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. Nová pravidla najdete zde.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes řešil epidemiologickou situaci v Praze s primátorem Zdeňkem Hřibem. Tématem byla další případná opatření i plnící se kapacity nemocnic.

  • Rakousko od pondělí zařadí Prahu mezi rizikové regiony

    Rakousko vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy. Platit začne v pondělí, informoval dnes s odvoláním na vídeňské ministerstvo zahraničí list Die Presse. Kromě české metropole varuje Rakousko nově také před cestami do Paříže, Izraele a několika dalších zemí světa. Švédsko naopak už na seznamu rizikových zemí není.

  • Soud uložil ženě za porušení karantény podmíněný trest

    Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky uložil dnes Okresní soud v Novém Jičíně dvaatřicetileté ženě, která podle žalobce porušila karanténní pravidla nařízená kvůli jejímu onemocnění covidem-19. V době, kdy měla být podle hygieniků v izolaci, jela taxíkem do nemocnice vyzvednout matku a také se zastavila v obchodě. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), podle níž je to první takový případ v Moravskoslezském kraji, který se dostal až k soudu.

  • V Praze dál rekordně přibývá nakažených covidem, za den 601

    Pražští hygienici hlásí potřetí za sebou rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Za 24 hodin do dnešního podvečera jich přibylo 601. Nemoc covid-19 tak nyní v hlavním městě má víc než 5000 lidí. Vyplývá to z údajů k dnešním 18:00 na webu pražské hygienické stanice. Prahu nyní epidemie koronaviru postihuje mezi kraji nejvíc.

  • V Česku zemřelo ve středu 19 lidí s prokázanou nákazou

    V Česku zemřelo ve středu 19 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Dnes přibyla další tři úmrtí na celkových 567 případů. Laboratoře v Česku odhalily ve středu 2309 nově nakažených. Za dnešek přibylo zatím 1286 případů, což je nejvyšší podvečerní přírůstek od minulého čtvrtka. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

    V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Oba údaje jsou nejvyšší od začátku epidemie v Česku.

  • V září se nakazilo skoro 400 učitelů

    Za první dva zářijové týdny se novým typem koronaviru nakazilo skoro 400 učitelů. Na středečním neveřejném jednání výboru pro zdravotnictví to poslancům řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu. Od začátku epidemie do 12. září se podle něho nejvíc nakazilo pracovníků v administrativě a strojírenství, nezaměstnaných a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

    Výrazně v poslední době rostl i počet nakažených zdravotníků. Lékařů bylo podle dat zveřejněných Českou lékařskou komorou k 19. září aktuálně nakaženo 259, o měsíc dřív čtyři. Mezi zdravotními sestrami se počet nakažených zvýšil od 20. srpna ze tří na 433.

  • Počet lidí v nemocnicích rychle roste

    Za čtvrtek přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 1 286 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

  • Nemocnice plní lidé bez akutních problémů. Praha je pošle domů

    „S ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou jsme mluvili mimo jiné o situaci ve státních nemocnicích na území Prahy, jejichž kapacita se postupně naplňuje. Ukazuje se, že jedním z problémů je hospitalizace covid-19 pozitivních lidí bez akutních problémů, u kterých je z nejrůznějších sociálních důvodů obtížné propuštění domů. Za Prahu jsme nabídli maximální součinnost při přemisťování pacientů do domácí péče nebo otevírání nových kapacit pro tyto neakutní pacienty,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

  • Praha projedná s ministerstvem zhoršení situace ve školách

    „Pan ministr zdůraznil, že situace ve školách se zhoršuje. Bude proto svoláno jednání pražského magistrátu se zástupci Ministerstva školství a Ministerstva zdravotnictví. Byli jsme informováni, že ohledně sportovních a kulturních akcí MZ v tuto chvíli prozatím neplánuje další omezení a bude sledovat efekt stávajících opatření,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib po jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

  • Některé strany v Plzeňském kraji kvůli koronaviru omezily kampaň

    Volební kampaň v Plzeňském kraji vrcholí. Některé strany kvůli koronavirové pandemii omezily nebo zrušily dříve plánované akce a napřímily větší úsilí na sociální sítě i na posílení placené reklamy v tisku. Volební billboardy jsou k vidění zejména v Plzni, strany ale sázejí také na plakáty, portréty lídrů na domech či na plotech soukromých domů, na prostředcích městské dopravy, na vlacích i v autobusech. Kampaň je vcelku klidná. Na rozdíl od většiny předchozích předvolebních kampaní se nyní někteří kandidáti například přes sociální sítě pouštějí do otevřené konfrontace s protikandidáty z jiných stran.

  • Rozesílání roušek seniorům prověřují ochránci osobních údajů

    Rozesílání ochranných prostředků seniorům prostřednictvím České pošty prověřuje Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na Twitteru to uvedl předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký.

  • Středočeský krizový štáb doporučil nemocnicím zákaz návštěv

    Krizový štáb Středočeského kraje dnes doporučil oblastním nemocnicím zakázat návštěvy pacientů. Důvodem je zhoršující se epidemická situace. Ředitelé by měli také zvýšit kapacitu lůžek pro pacienty s covidem-19, informovala ČTK Helena Frintová z krajského úřadu. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) ředitelé nemocnic doporučení krizového štábu přijali a snaží se pacienty v lůžkových zařízeních co nejvíce ochránit. Štáb je zároveň vyzval, aby zřídili další lůžka pro nemocné s koronavirem.

  • ECDC zařadilo ČR do zemí, kde vývoj epidemie vyvolává znepokojení

    Vývoj epidemie covidu-19 v sedmi evropských zemích, mezi nimiž je Česká republika, vyvolává velké znepokojení. Oznámilo to dnes Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Podle něj v těchto zemích stoupá počet těžce nemocných nebo hospitalizovaných a úmrtnost buď narůstá, nebo její nárůst v blízké době hrozí. Do skupiny ECDC kromě Česka řadí také Španělsko, Maltu, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a Maďarsko.

  • Pryč z ulic. Koronavirus zabrzdil finální část volební kampaně

    Závěrečnou část kampaně před krajskými volbami nyní na mnoha místech Česka výrazně omezila rostoucí koronavirová čísla. Strany raději ruší plánované mítinky a přesouvají se do online prostředí.

    Více v následujícím článku

  • FN Hradec Králové vyhlásila od soboty zákaz návštěv

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bude od soboty 26. září platit plošný zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů. Důvodem je současná epidemická situace ohledně covidu-19. Opatření bude platné do odvolání. „K opatření jsme přistoupili s ohledem na nutnost zajistit ochranu zdraví našich pacientů i zaměstnanců. Návštěvy jsou v tuto chvíli i nadále možné pouze u dětských pacientů či pacientů v terminálním stadiu nemoci, možná je také účast otce u porodu,“ uvedla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FN Hradec Králové Lenka Hobzová.

  • Devět zbraní proti koronaviru. Jak účinné jsou v Česku?

    Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé, řekl v mimořádném televizním projevu premiér Andrej Babiš. Jaké k tomu máme předpoklady?

    Více v následujícím článku

  • Nejdůležitější „covid“ číslo? Pro Čechy počet nakažených

    Za nejdůležitější informace o šíření nemoci covid-19 v Česku lidé považují celkové počty nakažených, aktuální přírůstky pozitivně testovaných a aktuální počty pozitivně testovaných. Důležitost těmto údajům přisuzuje od 42 do 32 procent Čechů. Devětadvacet procent občanů sleduje také počty hospitalizovaných a čtvrtina i počty zemřelých a reprodukční číslo. Žádné informace o koronaviru nesleduje čtvrtina Čechů.

  • Mynář: Ve Správě Pražského hradu je 5 nakažených

    Správa Pražského hradu má pět nakažených pracovníků, uvedl pro iDnes.cz kancléř Vratislav Mynář. Nejedná se však o zaměstnance, kteří by se pohybovali v okolí prezidenta.

  • V pátek bude mít volno jen 15 procent škol

    Ředitelské volno bude mít v pátek zhruba 15 procent základních škol v Česku. Zhruba polovina z nich ale zabezpečí fungování školních družin. ČTK to dnes řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Volno nedá asi 85 procent základních škol a důvodů mají několik. Ředitelé si volno chtějí pošetřit na dobu, kdy ho budou opravdu potřebovat, do roka mohou mít takových dnů pět. Jako další důvod Černý zmínil i tlak rodičů nebo námitku ředitelů, že by bylo lepší o uzavření škol rozhodnout centrálně.

Reklama

Hlavní zprávy