Hlavní obsah

2 roky, 20 věznic. Legendární fotograf Štreit zachytil lidskost za mřížemi

Rodák ze Vsetína, světově uznávaný český fotograf Jindřich Štreit, jehož doménou je především sociální fotografie, poskytl redakci Seznam Zpráv výběr z jednoho z jeho zatím posledních fotografických cyklů.

Reklama

Článek

Štreit, který v neděli oslaví 75. narozeniny, v něm zachytil službu vězeňských kaplanů a vztah vězňů s duchovními. Ti mají podle fotografa nezastupitelnou a zcela výjimečnou roli v českém vězeňském systému.

Hlavním cílem projektu nazvaného „Ze tmy ke světlu“ je podle Jindřicha Štreita to, aby veřejnost měla možnost poznat, jak se vězeňství proměnilo a zlidštilo. Zachycuje práci s lidmi, kteří se mají snahu napravit a změnit svůj život.

Jindřich Štreit

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotograf Jindřich Štreit na snímku z léta 2021 během ostravské muzejní noci.

  • Dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života se narodil 5. září 1946 ve Vsetíně.
  • Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic, věnoval se tématu zemědělství, práce v továrnách, sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, kuřácích nebo lidech bez domova.
  • Jeho práce jsou zastoupeny v mnoha významných světových institucích.
  • Svou tvorbu představil na více než 1350 samostatných výstavách.

Reklama

Doporučované