Hlavní obsah

Dvě různé hranice na dobu 4 let. Johnson konečně představil svůj brexitový „plán B”

Boris Johnson představil alternativu irské pojistky a věří v brexitový průlom.

Reklama

Britský premiér ve svém dlouho očekávaném alternativním brexitovém návrhu odmítá mechanismus tzv. irské pojistky. Místo ní navrhuje, že by se Severní Irsko do roku 2025 řídilo unijními pravidly ohledně zemědělských a průmyslových výrobků. Na irsko-irské hranici by ale podle Johnsona vznikla celní hranice.

Článek

Jakékoli zboží by tak na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou podléhalo celní kontrole. Ta by se podle představ Londýna nemusela odehrávat na dnes „neviditelné” hranici mezi oběma entitami, z nichž jedna by zůstala v Evropské unii, ale Ulster by její součástí být přestal. Po dobu minimálně 4 let by byl zachován volný pohyb osob mezi oběma částmi Irského ostrova.

Navrhovaný režim by přitom začal platit až 1. ledna 2021. Spojené království by jako celek opustilo Evropskou unii k 31. říjnu letošního roku. Do konce roku 2020 by podle Johnsonových představ platilo přechodné období. Jak britský premiér uvedl v rozhovoru pro BBC, „celní kontroly na obou stranách hranice by byly minimální”. Kontroly by podle Johnsona rozhodně nebyly přímo na hranici nebo v její těsné blízkosti. Právě to by podle odborníků zvýšilo nebezpečí obnovení násilností, které Severním Irskem zmítaly desítky let.

Boris Johnson předpokládá, že na konci roku 2024 celý mechanismus přezkoumá severoirský regionální parlament, který bude moci jeho fungování dále prodloužit. Severoirská strana DUP, která držela u moci vládu Theresy Mayové, věří, že se Belfastu a Dublinu mezitím podaří domluvit oboustranně přijatelné alternativní uspořádání. Právě ulsterští unionisté DUP byli kategoricky proti tomu, aby v Severním Irsku platil ve vztahu k EU jiný režim než v případě Anglie, Walesu a Skotska. V rámci snahy odblokovat brexitový pat ale Borisi Johnsonovi vyšli vstříc.

Britský ministerský předseda, který v Manchesteru oslovil své spolustraníky na partajní výroční konferenci s dlouhým proslovem, považuje svůj brexitový návrh za „konstruktivní kompromis”. Pokud by ho Evropská unie odmítla, nastane podle Johnsona už k 31. 10. „divoký” brexit bez dohody. O další odklad data brexitu prý Londýn navzdory parlamentem přijatému zákonu žádat nehodlá. „Živím naději na brexitový průlom,” prohlásil Johnson v Manchesteru. Dodal zároveň, že jeho země je připravená na brexit bez dohody, což ale mnozí ekonomičtí experti zpochybňují.

První reakce Irské republiky na Johnsonův plán příliš optimismu nepřinášejí. Irský premiér Leo Varadkar dnes večer nejnovější návrh telefonicky probere přímo s Borisem Johnsonem. Evropská komise uvedla, že až britský materiál obdrží, „objektivně ho prozkoumá”.

Reklama

Doporučované