Hlavní obsah

20 miliard za kanceláře ve Varšavě, invaze e-cigaret a Finové v sauně

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí z byznysu ze středy 9. října 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá Televize Seznam každý všední den od 19:10.

V dnešním vydání najdete:

Jak to vypadá v Brně? K vidění jsou chytří roboti, opravdu precizní 3D tiskárny i digitální továrny. V moravské metropoli se tento týden koná Mezinárodní strojírenský veletrh.

Druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek kupuje ve Varšavě osm kancelářských budov celkem za více než 20 miliard korun. Jeho realitní skupina CPI Property Group plánuje většinu transakcí dokončit ještě letos. První dvě budovy Green Corner a Equator IV, firma koupí v nejbližších dnech. Plocha koupených kanceláří přesáhne 235 tisíc metrů čtverečních.

Na český trh e-cigaret přichází firma Juul Labs, která je jedním z hlavních amerických producentů. Během dvou měsíců se její e-cigareta začne prodávat na tisícovce míst. Už v srpnu na trh vstoupil první velký hráč Japan Tobacco International, zítra zveřejní své plány další konkurent Imperial Tobacco. V Česku se loni prodalo přes 13 milionů znovu naplnitelných elektronických cigaret a dalších 760 tisíc jednorázových.

Odbory žádají od ledna růst minimální mzdy o 12 procent, tedy na 15 tisíc měsíčně, podnikatelé jsou vzhledem ke zpomalování ekonomiky schopni přistoupit na zvýšení o pětisetkorunu, tedy na 13 850 korun. Vláda se jako každý rok dostala do role rozhodčího nepříjemného sporu.

Start-up roku 2017, společnost MyStay, testuje své služby na Airbnb. Platforma určená hoteliérům vznikla před třemi lety v Praze a nyní zjednodušuje několika stovkám hotelů po celém světě komunikaci se svými hosty a nabídku služeb. Teď MyStay rozšiřuje svou působnost i do alternativních ubytovacích služeb.

Twitter se omluvil za „neúmyslné“ používání e-mailů a telefonních čísel, které uživatelé poskytli z bezpečnostních důvodů, k cílené reklamě. Americká společnost provozující jednu z nejpoužívanějších sociálních sítí nedokáže s jistotou říct, kolik kontaktů bylo takto zneužito. BBC uvádí, že problém se patrně týká klientů po celém světě.

Skupina Aures Holdings, která provozuje síť autobazarů AAA Auto, chce z Polska udělat svůj druhý největší trh. Generální ředitelka Auresu Karolína Topolová oznámila, že AAA Auto očekává v příštím roce v Polsku prodej 25 tisíc vozů. Aures Holdings podniká kromě Polska také na Slovensku a v Maďarsku.

Daň z létání, kterou plánuje zavést Francie, je nesmysl. Peníze totiž nepůjdou na vývoj technologií, které by dopady létání zmírnily, ale do státní pokladny. Na tiskové konferenci v Amsterdamu to včera řekl výkonný ředitel Air France Benjamin Smith. Platbu až 18 eur za let chce země zavést jako ekologickou daň za znečištění ovzduší letem a týkala by se všech lidí, kteří odlétají z Francie.

Reklama

Související témata:

Doporučované