Hlavní obsah

20 vycházejících hvězd roku 2020. V žebříčku The Times je i Minář

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš Minář proslul jako šéf spolku Milion chvilek pro demokracii.

Reklama

Protivládní aktivisté, hlavní tváře opozice, členové vlád i světoví umělci – a mezi nimi jeden Čech. Takový je letošní žebříček vycházejících hvězd podle The Times. „Znamená to pro mě hlavně závazek zůstat tím, kým jsem, a dál vytrvale pracovat pro demokracii,“ reaguje na něj aktivista Mikuláš Minář.

Článek

Jak vypadají tváře dvaceti lidí, na které by měl svět v roce 2020 upřít pozornost? Tuto otázku si položil proslulý britský deník The Times – a do vzniklého seznamu zařadil i Čecha. Mikuláše Mináře, šéfa Milionu chvilek pro demokracii, ocenil za řízení největších protestů od začátku revoluce.

„Třicet let od pochodů s cinkáním klíčů, které zahájily sametovou revoluci a osvobodily Československo z područí komunismu, jsou mladí lidé znovu skoro každý týden v ulicích. Tentokrát jsou terči protestů Miloš Zeman a Andrej Babiš, prezident a předseda vlády. Ti podle demonstrantů podkopávají právní stát a umožňují bujet korupci,“ píše jeden z nejstarších deníků v anglosaském světě.

„Jejich vůdcem je 26letý Mikuláš Minář, student filozofie na Karlově univerzitě se zálibou ve světle žlutém oblečení a se zřetelnou podobností Damianu Lewisovi,“ připodobňuje ho britský list k herci, který proslul v roli seržanta Nicholase Brodyho v seriálu Ve jménu vlasti nebo majora Winterse v minisérii HBO Bratrstvo neohrožených.

Zrzavý student filozofie má podle něj ale hlavně politickou budoucnost: „Minář zorganizoval nejrozsáhlejší demonstrace od roku 1989 – té poslední se zúčastnilo asi 250 tisíc lidí – a stává se z něj klíčový hráč místní politiky.“

„To mě těší, být mezi takovými zajímavými lidmi. Ale já na takové věci moc nedám. Znamená to pro mě hlavně závazek zůstat tím, kým jsem, a dál vytrvale pracovat pro demokracii,“ sdělil v reakci Seznamu Minář.

Český aktivista se tak zařadil po bok bývalé francouzské ministryně a potenciální kandidátky do prezidentských voleb, novozélandského milionáře a šéfa tamní opozice nebo nejmladšího člena japonské vlády.

Vedle Valérie Pécresseové, Christophera Luxona a Šindžiró Koizumiho jsou ale na seznamu kromě výrazných politiků i další osobnosti – třeba 23letá herečka z Oxfordu Florence Pughová anebo Nigerijec Davido, první zpěvák z Afriky, který vyprodal londýnskou O2 arenu.

Na žebříček osobností z celého světa, včetně USA, Indie, Izraele nebo různých států Evropy se kromě Mikuláše Mináře dostali i tři další protivládní aktivisté. Číňan Jimmy Sham, který organizuje masivní protesty v Hongkongu, a Jurij Duď a Jegor Žukov z Ruska – dva muži, kteří prosluli jako bojovníci proti putinovskému režimu.

Ve čtvrtek vydaný seznam už ale o jednu osobnost přišel – íránský velitel revolučních gard Kasím Solejmaní totiž jen den po jeho vydání zemřel. Zabil ho na letišti v Bagdádu cílený nálet amerických jednotek.

„Bude to rok, ve kterém slabý, šedovlasý generál upevní svou reputaci jako Machiavelli Středního východu – anebo dokáže, že i ti nejchytřejší lídři mohou doplatit na svoji pýchu,“ psal deník.

Reklama

Doporučované