Hlavní obsah

200 let staré brazilské Národní muzeum vyhořelo

Plameny zpustošily majestátní budovu zabírající plochu 13 tisíc metrů čtverečních během několika hodin.Video: Reuters

 

Reklama

Požár, který v neděli vypukl v 200 let starém Národním muzeu v Brazílii, nejstarší vědecké instituci v zemi, pravděpodobně zničil sbírku více než 20 milionů předmětů, od archeologických nálezů po historické memorabilie. S odvoláním na informace brazilské televize Globo to napsala agentura Reuters.

Článek

Oheň vypukl po skončení návštěvních hodin a rozšířil se po budově. Zatím nebyla hlášena žádná úmrtí či zranění. Známa není ani příčina požáru a rozsah škod. 

V muzeu, které bylo založeno v roce 1818, bylo umístěno několik významných sbírek včetně egyptských mumií a dalších artefaktů, antických památek nebo nejstarší lidské fosilie nalezené v Brazílii známé jako Luzia.

„Všechny historické archivy, které byly uchovávány v prostředním sektoru budovy, byly zcela zničeny. Zmizelo 200 let historie,“ posteskl si náměstek ředitele muzea Luiz Duarte a přiznal, že cítí „hlubokou sklíčenost“ a „obrovský hněv“.

Mluvčí hasičů Roberto Robadey sdělil, že na místě zasahovalo 80 hasičů a některé kusy sbírek byly za pomoci zaměstnanců muzea zachráněny. Zásah se ale rozbíhal pomalu, protože dva požární hydranty, které jsou muzeu nejblíže, nefungovaly. Pro vodu z nedalekého jezera musely být poslány kamiony.

Plameny za několika hodin zpustošily majestátní budovu zabírající plochu 13 tisíc metrů čtverečních. Přes rychlé vyslání hasičů požár zachvátil stovky muzejních sálů a ničil vše, co mu stálo v cestě.

Podle brazilských médií požár zničil sbírky a archivy velké hodnoty. Mluvčí hasičů agentuře AFP řekl, že oheň se rozšířil velmi rychle, protože v muzeu je spousta hořlavého materiálu.

„Nedávno jsme uzavřeli dohodu se státní rozvojovou bankou BNDES o značné investici do obnovy budovy. Ironií osudu je, že jsme plánovali nový systém protipožární ochrany,“ sdělil Duarte. V rozhovoru s televizí Globo uvedl, že brazilské vlády muzeum po celá léta zanedbávaly a že trpí nedostatkem finančních prostředků.

Brazilský ministr kultury Sérgio Sá Leitao později připustil, že „tragédii bylo možné zabránit“ a že „problémy se časem hromadily“. Ministr připomněl, že v roce 2015 za vlády levicové prezidentky Dilmy Rousseffové bylo muzeum uzavřeno „pro nedostatek prostředků na jeho údržbu“.

Banka v červnu na svých internetových stránkách uvedla, že se dohodla na poskytnutí 21,7 milionů reálů (115 milionu korun) na obnovu historické budovy a na zajištění vyšší bezpečnosti sbírek.

Reklama

Související témata:

Doporučované