Hlavní obsah

200 litrů za hodinu. Do nejmodernější britské válečné lodi za 3 miliardy liber teče voda

Do nejmodernější britské válečné lodi teče vodaVideo: AP

 

Reklama

Pýcha britského námořnictva potřebuje opravu. Při testech na moři se ukázalo, že do plavidla HMS Queen Elizabeth teče voda, podle britských médií až 200 litrů za hodinu.

Článek

Nejdražší a nejmodernější britské válečné plavidlo, které na moře vyplulo teprve letos v červnu, potřebuje opravu. Letadlová loď HMS Queen Elizabeth kvůli vadnému hřídelovému těsnění nabírá vodu.

Armádní mluvčí zdůraznil, že zjištěná závada nezabrání tomu, aby se HMS Queen Elizabeth nadále účastnila zkoušek. Znovu by na moře měla vyplout na začátku příštího roku. Britský list The Sun napsal, že loď kvůli závadě na těsnění nabírala až 200 litrů vody za hodinu.

Podle ministra obrany Gavina Williamsona neponesou náklady na opravu plavidla britští daňoví poplatníci, ale zhotovitelé lodi. „Toto je důvod, proč provádíme zkoušky na moři, abychom se přesvědčili, že vše funguje bezvadně,“ dodal Williamson.

Opravy se podle úřadů plavidlo dočká v docích v jihoanglickém Portsmouthu. Na plný provoz by loď měla být připravená zhruba do dvou let a má mít až tisícičlennou posádku.

Výtlak lodi je 65 000 tun, je 280 metrů dlouhá a urazí až 800 kilometrů za den. Její stavba přišla na 3,1 miliardy liber a královna Alžběta II., po které je loď pojmenována, řekla, že plavidlo reprezentuje to nejlepší z britských technologií a inovací.

Reklama

Doporučované