Hlavní obsah

200 tisíc za jednoduchý web. Hrad zaplatil firmě, která pracuje pro zemanovce

Foto: ČTK

Fotografie prezidentů ze summitu Visegrádské skupiny.

Reklama

Hrad zaplatil více než 200 tisíc korun za web pro summit Miloše Zemana s prezidenty Visegrádské skupiny, který se druhým dnem odehrává v Lánech.

Článek

Webová stránka přitom podle odborníků přišla maximálně na několik desítek tisíc korun. Zakázku dostala firma, která spravuje soukromé stránky prezidenta nebo web Strany práv občanů Zemanovci. Na kontrakt upozornil web Aktuálně.cz.

Pražský Hrad nechal k summitu visegrádské čtyřky vyrobit speciální internetové stránky V4summit2019.cz. Web běží na redakčním systému WordPress, který je zdarma a používají ho i amatéři. Firma Web4ce za stránky dostala 223 tisíc korun.

Experti usuzují, že skutečné náklady na vývoj stránek nebyly vyšší než několik desítek tisíc korun. „Grafika a kódování takového webu je do 20 tisíc korun, protože je to primitivní. Celkové náklady bych neviděl větší než 60 tisíc korun,“ konstatoval pro web technologický expert Michal Bláha.

Podle jednoho z největších expertů na tvorbu webů Jana Řezáče dostal Hrad za své peníze technologicky i vizuálně špatný web, který připomíná stránky tvořené před deseti lety.

Podle deníku Aktuálně.cz Hrad tvrdí, že vše bylo v souladu se zákonem, a zástupci firmy se hájí tím, že proběhlo standardní výběrové řízení. Jednatel firmy ale připustil, že ho Hrad oslovil právě díky kontaktům na Zemanovce.

Reklama

Doporučované