Hlavní obsah

Proč Twitter plácne Trumpa přes prsty a Facebook si pořád netroufne? Protože peníze

Foto: Profimedia.cz

Může si Donald Trump na ty internety psát, co chce? Aktuální díl podcastu Stopáž o svobodě slova v době sociálních sítí, voleb, 5G sítí a dezinformací.

Reklama

Článek

Twitter poprvé v historii označil tweet amerického prezidenta za dezinformaci. České ministerstvo vnitra apelovalo na stažení videa s hercem Duškem o koronaviru. Jak se vyvíjí boj o svobodu slova a s dezinformacemi na internetu?

Zásadní krok podnikl Twitter, nejoblíbenější sociální síť Donalda Trumpa, když minulý týden poprvé označil tweet amerického prezidenta jako nepravdivý a nabídl k němu uživatelům doplňující informace. Facebook Marka Zuckerberga ale podobné kroky ani přes nátlak vlastních zaměstnanců neplánuje.

„Sociální sítě se dlouhodobě ověřování výroků politiků vyhýbaly. To je pochopitelné, znamená to pro ně velký přísun peněz. Trump argumentuje tím, že sítě nejsou média, která zodpovídají za svůj obsah, takže by vlastně neměly mít právo do něj jakkoliv zasahovat nebo ho verifikovat,“ vysvětluje politolog z Masarykovy univerzity a odborník na dezinformace Miloš Gregor.

„Na druhé straně ale sítě mají na chování voličů a výsledek voleb obří vliv, možná už větší než tradiční média. Takže nechat tam každého, ať si tam dělá, co chce, není ideální. A Trump se vzteká, protože Twitter pro něj dosud představoval přímý kanál, potřebuje mluvit bez prostředníka,“ dodává Gregor v podcastu Stopáž.

Překotný vývoj roku 2020 vytvořil ideální podhoubí pro online šíření nenávistných zpráv, dezinformací a hoaxů. Jak vypadá dezinformační scéna v České republice?

„Mnohem zásadnější než legální rovina je česká politická kultura. Je totiž rozdíl v tom, když konspirace šíří běžní uživatelé, kteří nemají přednostní právo v médiích, a když to dělají vrcholní ústavní činitelé země, poslanci nebo prezident. Z tohoto pohledu na tom ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi opravdu nejsme moc dobře,“ varuje Gregor.

Co dělá pro ověřování obsahu Facebook a proč se Mark Zuckerberg nechce ze své pozice hnout? Bylo stažení videa Jaroslava Duška o koronaviru kontroverzní? A k čemu jsou dobré hoaxy o 5G? Poslechněte si celý díl Stopáže v přehrávači nahoře.

Poznámky k epizodě

Zruší mě? Experimentální twitterový účet, který přebírá tweety Donalda Trumpa a testuje, zda je síť bude mazat.

Dezinformace o 5G. V Jeseníku část obyvatel uvěřila konspiračním teoriím, že jim technologie ničí zdraví.

Jak rozpoznávat fake news. Host Stopáže, politolog Miloš Gregor, je spoluautorem Nejlepší knihy o fake news. Přednášky a workshopy pořádají projekty Fakescape nebo Zvolsi.info.

F1 se rozjíždí. Kalendář závodů od července až do září.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované