Hlavní obsah

21. století dorazilo i ke kurýrům z UPS. Mohou mít plnovous a dredy

Foto: Profimedia.cz

Doručovatelé UPS měli přísný standard - oholená tvář, vlasy maximálně po ramena. To se změní, vedení povolilo plnovousy, a dokonce i dredy.

Reklama

Americká kurýrní společnost United Parcel Service uvolňuje některá pravidla týkající se vzhledu zaměstnanců. Nově budou kurýři moct nosit plnovousy, afra a kratší šortky. UPS tím reaguje na volání po inkluzi a diverzitě.

Článek

Dopravní společnost UPS ruší některá ze svých přísných, dlouhotrvajících pravidel ohledně toho, jak mohou vypadat její zaměstnanci. Jde především o řidiče dodávek, kteří přicházejí do styku se zákazníky. Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na příspěvek na stránce pro zaměstnance UPS.

Nově mají například zaměstnanci povolené tradiční afroamerické účesy typu afro nebo vlasy upletené do copánků. V některých případech se povolují piercingy. UPS také zcela upouští od pravidel specifických pro pohlaví zaměstnanců - muži si mohou nechat narůst vousy nebo mít vlasy delší než po ramena, ženy si mohou vzít kratší šortky.

Vzhled zaměstnanců musí stále působit profesionálně a nepředstavovat riziko během výkonu práce. Zrušení těchto konkrétních pravidel ale představuje zlom v přísném vztahu společnosti UPS k tomu, jak se jejích více než půl milionu zaměstnanců prezentuje na veřejnosti.

Posun v politice firmy přichází krátce po jmenování její první generální ředitelky Carol Toméové. Odehrává se v době, kdy americké firmy přehodnocují své postoje k rasové problematice a dalším citlivým společenským tématům.

„Tyto změny odrážejí naše hodnoty a naši touhu po tom, aby se všichni naši zaměstnanci cítili pohodlně, opravdově a autenticky během poskytování služeb našim zákazníkům a během interakce se širší veřejností,“ uvedla společnost UPS v prohlášení k novým změnám.

Společnost dodává, že se pro změny rozhodla na základě zpětné vazby ze strany zaměstnanců. Ti by spíše doporučili UPS jako zaměstnavatele svým blízkým, kdyby se od pravidel ohledně vzhledu ustoupilo.

Generální ředitelka UPS nedávno prozradila investorům během konferenčního hovoru, že společnost zavádí důkladnější školení svých zaměstnanců ohledně podpory diverzity a boje proti nevědomým předsudkům.

Podle CNN je jedním z důvodů k upuštění od těchto pravidel také fakt, že společnost potřebuje nabrat další kurýry v souvislosti s nárůstem nakupování na internetu během pandemie onemocnění covid-19.

Přísná pravidla ohledně vzhledu zaměstnanců provázejí firmu UPS od jejího založení v roce 1907. Zakladatel James E. Casey chodil vždy dokonale upravený a očekával, že se všichni jeho zaměstnanci budou také prezentovat profesionálně. Řidiči dodávek UPS byli po dlouhou dobu pyšní na své vyžehlené hnědé uniformy a vojenské sestřihy.

V roce 2018 ale musela UPS zaplatit 4,9 milionu dolarů v soudním sporu, podle kterého diskriminovala uchazeče o zaměstnání na základě jejich vzhledu. Stávající zaměstnance, kteří nosí dlouhé vlasy nebo plnovousy na základě náboženského vyznání, odsouvala na podřadné pozice.

Zaměstnanci UPS už v minulosti několikrát volali po odvolání zákazu plnovousů. Jedna z petic na platformě change.org, které toho chtěly docílit, nasbírala přes devět tisíc podpisů.

„Nová pravidla pro vzhled přiznávají krásu různorodosti všech UPSáků,“ napsala vedoucí oddělení lidských zdrojů firmy UPS Charlene Thomasová v příspěvku, který změny ohlásil. „Víme, že UPSáci budou vždy projevovat úctu k naší kultuře, zákazníkům a kolegům ve způsobu, jak se dostaví do práce.“

Reklama

Doporučované