Hlavní obsah

Zkoumala Redlovo psychické zdraví. Teď jí hrozí pokuta či stíhání

Foto: Seznam Zprávy

Obviněný Michal Redl byl už propuštěn z vazby a nyní je stíhán na svobodě.

Reklama

Michal Redl z kauzy Dozimetr se kvůli duševnímu onemocnění potvrzenému znalci vyhýbal trestní odpovědnosti. Teď, zdá se, se karta obrací. A potíže mohou mít i ti, kteří jeho zdraví zkoumali.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo spravedlnosti zkoumá, jakého pochybení se mohla dopustit znalkyně, jejíž posudek se u Okresního soudu Plzeň-město stal letos v květnu základem pro verdikt omezující i v dalších pěti letech svéprávnost Michala Redla, hlavního obviněného v případu Dozimetr.

Zda bude iniciovat potrestání znalkyně, ministerstvo ještě nerozhodlo. Z vyjádření ředitele ministerského odboru insolvenčního a soudních znalců Jana Benýška však vyplývá, že v případě, kdy by se prokázalo odborné pochybení, hrozí znalci (znalkyni) pokuta, či dokonce trestní stíhání.

„V současnosti ministerstvo zkoumá, zda při zpracování posudku (zejména se zaměřením na postup lege artis a přezkoumatelnost) mohlo ze strany znalce dojít k porušení odborné péče, případně k jinému pochybení. Činí tak úkony před zahájením řízení o přestupku, které mohou vyústit buď v zahájení řízení o přestupku, nebo odložení věci,“ uvedl Benýšek v reakci na dotaz, který redakce Seznam Zpráv podala podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Jan Benýšek přitom uvádí, že podrobné zkoumání postupu znalce může vyústit i v trestní stíhání, pokud by se ukázalo, že nešlo jen o „formální pochybení“.

Mlčí znalkyně i lékař

Psychické zdraví Michala Redla před letošním přezkumným soudním řízením posuzovala znalkyně Miroslava Synková. Z jejího posudku, který si ministerstvo od soudu vyžádalo, vyplynulo, že Redlovo duševní onemocnění je „trvalého rázu a nelze jej vyléčit“.

Miroslava Synková se zatím k případu nevyjádřila, byť o její vysvětlení opakovaně usilovala mnohá média včetně Seznam Zpráv.

Z rozsudku plzeňského soudu, jehož kopii v anonymizované podobě mají Seznam Zprávy k dispozici, také vyplývá, že „znalkyně měla k dispozici lékařskou zprávu ošetřujícího psychiatra“.

O tomto ošetřujícím lékaři se přitom poprvé zmiňuje dopis, který nedávno k Redlově kauze odeslal ministr spravedlnosti Pavel Blažek pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. V textu, o němž již Seznam Zprávy informovaly, Blažek píše o „doc. MUDr. Vladimíru Pidrmanovi“. Jde o psychiatra s ordinací v Hradci Králové.

Seznam Zprávy se snažily získat i jeho vyjádření. Že je ošetřujícím lékařem Michala Redla, nepotvrdil ani nevyvrátil. „I kdybych byl, tak víte, že existuje nějaké lékařské tajemství,“ uvedl. Nechtěl se vyjádřit ani za situace, že jde o specifickou a ostře sledovanou kauzu. „Právě proto, že je specifická,“ podotkl také Pidrman a poté zavěsil telefon.

Oživení stíhání a zrušení rozsudku

Jak už Seznam Zprávy uvedly, Blažkovo ministerstvo na pražské vrchní státní zastupitelství dalo podnět, aby se orgány činné v trestním řízení začaly znovu zabývat i dvacet let starou trestní kauzou „M5“.

V té byl Michal Redl původně stíhán společně i se známou postavou podsvětí Radovanem Krejčířem, nakonec ale bylo jeho trestní stíhání přerušeno. Právě s odkazem na duševní onemocnění, jež mu údajně brání vnímat smysl trestního řízení.

Blažkova nová iniciativa, která stejně jako zkoumání role znalců vyplynula z ministerského dohledu, přišla ve dnech, kdy plzeňský krajský soud květnové rozhodnutí prvoinstančního soudu o omezení Redlovy svéprávnosti zrušil.

Reklama

Doporučované