Hlavní obsah

„Rozšlapu ti hlavu.“ Dezinformátor vyhrožoval ženě, která vyvrací jeho lži

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrika Tušla přivedla ve středu eskorta k soudu v Praze 5. Čelí další obžalobě. Jednání bylo zrušeno kvůli nepřítomnosti jeho advokáta. Tušl byl na konci října už nepravomocně odsouzen na 10 měsíců vězení za vyvolávání nenávisti vůči ukrajinským uprchlíkům.

Reklama

Třicetiletý invalidní důchodce s 11 exekucemi byl už dříve odsouzen do vězení za rozdmýchávání nenávisti k Ukrajincům. Nyní jde Patrik Tušl k soudu znovu - podle žalobce vydíral ženu, která bojuje proti dezinformacím na internetu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Monika Špoulová nedokázala nečinně sledovat počínání dezinformátorů na internetu. Předloni v létě založila s kamarádkami na Facebooku skupinu, v níž se už sdružuje na pět tisíc dobrovolníků.

Začali vyvracet dezinformace. I ty, které jsou dílem Patrika Tušla, jenž se na jejich šíření pokoušel vydělat. Třicetiletému invalidnímu důchodci s 11 exekucemi se to ale nelíbilo. Obvinil Moniku Špoulovou, že ho pronásleduje. Zjistil si její mobilní telefon i adresu a o loňských vánočních svátcích ji zahrnul výhrůžkami.

„Poslouchej mě, ty k**do, ještě chvíli a já si na ten Smíchov dojedu a normálně ti rozšlapu hlavu, je ti to jasný? Fakt mě začínáš s*át s tím stalkingem. Ještě chvíli mě budeš pronásledovat a opravdu,“ cituje jednu z nich obžaloba, kterou státní zástupce na Tušla Tušla podal. Její znění mají Seznam Zprávy k dispozici.

Patrik Tušl byl už dříve odsouzen za rozdmýchávání nenávisti k Ukrajincům a je také obžalován z pronásledování šéfa lékařské komory. Do role oběti stalkingu, jímž zdůvodňoval své útoky, se pasoval v době, kdy sám pronásledoval po ulicích zdravotníky během pandemie covidu.

Nyní Tušlovi hrozí další čtyři roky vězení. Jeho obžalobu za vydírání Moniky Špoulové měl ve středu projednávat Obvodní soud pro Prahu 5. Těsně před jednáním se ale nakonec omluvil Tušlův advokát. Soudkyně tak kauzu odročila.

+1

Hovory ve čtyři ráno

Monika Špoulová reportérům popsala, jak ji Tušl telefonáty a také na internetu terorizoval.

„Například mi přes skryté číslo, které se nedá zablokovat, volal ve tři ve čtyři v noci. Po internetu šířil plán, že si pronajme byt blízko mě a znepříjemní mi život tak, že se budu muset odstěhovat,“ řekla Seznam Zprávám.

Po několika měsících nátlaku si nakonec dva Tušlovy telefonáty nahrála. Zdokumentovala tak, jak jí vyhrožoval zavražděním, pokud svou facebookovou skupinu nezruší.

Zároveň vyhrožoval i jejím dětem, jejichž fotky na webu také našel. „Budu si brát do držky tvé parchanty, tak jak to děláš ty v tý tvé skupině. Celá republika bude vědět, jak vypadají tví parchanti v těch upletenejch oblečkách. Pamatuj si, že budeš litovat toho, co jsi začala dělat,“ řval na ni Tušl do telefonu.

Následně zveřejnil číslo jejího mobilu na Facebooku, kde ho sledovaly tisíce lidí. „Cinkněte jí, určitě si ráda pokecá,“ dopsal výzvu.

Co je také v obžalobě:

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Tušl.

  • V obžalobě z vydírání Moniky Špoulové se souběžně řeší i vyhrožování úřední osobě. Popisuje se zde situace, kdy jel obžalovaný Tušl v lednu v tramvaji se svou přítelkyní a čerstvě narozeným dítětem v kočárku a vyhrožoval přivolanému strážníkovi, že mu rozšlape hlavu.
  • Strážník ho předtím žádal, aby si nasadil roušku, jak při tehdy vrcholící pandemii covidu předepisovalo nařízení vlády. Tušl to odmítl a jeho přítelkyně také. Podle obžaloby začala na strážníky hystericky pokřikovat a došlo k drobné potyčce, při níž Tušlovi z rukou vypadl telefon, kterým si vše natáčel.
  • O den později pak Tušl přišel do budovy pražské městské policie řešit stížnost na postup strážníka. A výhrůžky tam opakoval, když po něm chtěli, aby si nasadil roušku. „Říkám vám na rovinu, a dělejte si s tím, co chcete, já si zjistím toho strážníka, jeho jméno, dojdu si k němu domů a tam mu rozšlapu hlavu, jenom abyste měli jasno, normálně ho rozsekám do sra**k,“ vyhrožoval.

Před policisty, kteří ho začali stíhat, Tušl vypovídat odmítl.

„Úmyslně výhrůžkami působil na poškozenou Špoulovou, v úmyslu ji donutit, aby se dále neúčastnila internetových aktivit i proti jeho osobě,“ shrnul jeho provinění v obžalobě státní zástupce Jan Maršálek.

Tušl dostal dvě podmínky po sobě

Státní zástupce v obžalobě podtrhává, že Tušl vysílal své výhrůžky Monice Špoulové přesto, že měl už v rejstříku šest záznamů. A navíc byl v podmínce.

„V době spáchání skutku se nacházel ve dvou zkušebních dobách podmíněně odložených trestů odnětí svobody,“ píše v obžalobě státní zástupce Maršálek.

Jeden z podmíněných trestů Tušl dostal za vyhrožování matce svého prvního dítěte, na které podle úřadů neplatí výživné.

Bylo to v únoru 2019, kdy  sdílel na svém profilu na Facebooku text písně, v níž se zpívá o brutálním násilí vůči ženě. „Prokopu ti žebra, ať konečně chcípneš, tak krvácej děvko, strašně miluju tu vůni krve, kde mám nůž, ať ti můžu rozpárat obličej od ucha k uchu,“ psal. Pod příspěvkem uvedl, že právě takhle smýšlí o své bývalé partnerce, a za dovětek, že lituje jejich seznámení, dodal další výhrůžku: „Taky budeš!“

K tomu poslal své ex i výhrůžný e-mail. „Upozorňuju tě, že si tě v nepozorované chvíli chytnu a zmrzačím tě, ty bezcharakterní svině, nepomůže ti ani celý policejní sbor, nahlas si kolik oznámení chceš, ale nevyhneš se tomu, na viděnou,“ uvedl dezinformátor.

Stále ve vazbě

Sérii prohřešků, za které postupně chodí k soudu, nakonec ukončila až vazba. Patrik Tušl v ní skončil na začátku srpna. Zhruba týden poté, co na něj státní zástupce podal obžalobu za vydírání Špoulové a vyhrožování strážníkovi. Soud to zdůvodnil obavami z toho, že bude pokračovat v trestné činnosti.

Tušl totiž se svým souputníkem Tomášem Čermákem natočili video, v němž tentokrát rozdmýchával nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům. Příznivce burcovali k útoku na Ukrajince, kteří podle nich chystají v Praze několik shromáždění na podporu své země.

„Řekněte nám, kdo jde do toho! Kdo jde do protiútoku pořádného. Jdeme ukázat, kdo je tady pán,“ volal Čermák na zhruba dvacetiminutovém videu a hovořil o vynaložení „takového nátlaku, že vypadnou“.

V tomto případě byl soud rychlý. Na konci října už Tušl dostal 10 měsíců vězení natvrdo. Zatím nepravomocně. Při výpovědi u soudu Čermák zmínil, že věcem, které ve videu říká, ani nevěřil, ale šlo mu o vysokou sledovanost. Tušl pak dodal, že získal desítky tisíc korun, které si nechal posílat na účet své malé dcery. Na ten nemůžou jeho exekutoři.

Novodobí šmejdi, říká dobrovolnice

Nátlaku dlouhodobě čelí i kamarádka Moniky Špoulové a druhá správkyně skupiny. V jejím případě ale policisté nikdy nezjistili, kdo konkrétně se ji pokoušel zastrašit. „Vyhrožovali mi únosem. Zjistili si, kde bydlím, a doma se mi objevily dopisy s vulgaritami. Desítky a desítky zpráv na Facebooku s výhrůžkami a napadáním jsou samozřejmě standard,“ říká další z žen. Chce však zůstat v anonymitě.

Monika Špoulová se obává, že Tušl nakonec z trestů vyvázne, jak se mu to dařilo v minulosti. A také, že jeho výzvy k násilí vezmou vážně jeho fanoušci, kterých má tisíce. Desítky lidí ho chodí podporovat k jednotlivým soudům. Opakují, že je nevinen a jeho stíhání je spiknutí elit s cílem ho umlčet.

I proto Špoulová míní, že je nezbytné, aby dobrovolníci v práci proti dezinformacím pokračovali. „Dezinformátoři jsou novodobí šmejdi. Jen místo hrnců prodávají zmateným lidem lži,“ říká dlouhodobě.

Skupina, kterou s kamarádkami vede, dostala název bývalé novinářky a dnes jedné z postav dezinformační scény Jany Peterkové - jmenuje se „Komentujeme videa z kanálů Jana Peterková a dalších dezinformátorů“.

Vyvracení dezinformací se dobrovolníci věnují ve volném čase. Někdy i osm hodin denně, po večerech a po nocích. Videa, která zaznamenávají, se stala důkazem pro policii a soudy. A také podkladem pro učitele.

Součástí skupiny jsou i právníci. Díky tomu mohli dobrovolníci radit a pomáhat například provozovatelům domova pro seniory v Měšicích u Prahy, o němž Jana Peterková v rozporu se skutečností šířila, že zde po očkování proti koronaviru několik seniorů zemřelo. Nakonec - po žalobě a soudním verdiktu - musí provozovatelům domova zaplatit statisícové odškodné.

Reklama

Doporučované