Hlavní obsah

Policie jde po bydlení, které získali příbuzní političky ODS. Stíhá dvě ženy

Foto: Seznam Zprávy

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

Rozsáhlé vyšetřování manipulací s městským majetkem v Brně se dostalo do blízkosti brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dům v brněnské ulici Hlinky zaujme bohatě zdobeným neorenesančním a neobarokním průčelím. Stojí na dohled od brněnského výstaviště a dodnes patří městu. A je z něj i další kapitola bytové kauzy, kvůli níž v říjnu Národní centrála proti organizovanému zločinu udělala dvě razie a zadržela a obvinila několik lidí.

Podle informací Seznam Zpráv se v ní policie zabývá také podezřením, že se na stamilionových manipulacích s městským majetkem podílejí také přední politici brněnské ODS.

Nyní policie nově trestně stíhá dvě ženy za to, že prostory v historickém domě v ulici Hlinky, které mají více než stometrovou rozlohu a může se zde vybudovat exkluzivní bydlení, ovládaly s pomocí bílých koní.

„Osoby jsou nyní stíhány pro podezření ze spáchání zločinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství, kterého se tyto osoby měly dopustit v souvislosti s neoprávněným nakládáním s nebytovými prostory na adrese Hlinky 46, Brno,“ oznámila ve středu beze jmen žalobkyně olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Lastovecká, která kauzu dozoruje.

Primátorka už nevylučuje

Prostory, kvůli nimž jsou ženy stíhány, přidělila původně Městská část Brno-střed švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni. Každý z nich získal do nájmu jednu půdu. Policisté přitom podle informací Seznam Zpráv pracují s verzí, že v podkrovních prostorách po rekonstrukci neměl bydlet zmíněný příbuzný primátorky, ale sama Vaňková.

Reportéři vazby Vaňkové na zmíněný dům rozkryli už před dvěma lety.

Primátorka sice tehdy v prohlášení popřela, že by její příbuzný měl sehrát jen roli nastrčeného majitele, ale nyní je už její komentář jiný.

„Bytový dům pro mě ‚připravován‘ nebyl,“ uvedla v roce 2020. Nyní to však nevyloučila „Ani to nepopírám, ani to neschvaluji. Policii jsem se podrobně vyjádřila, jaké bylo moje případné angažování v nebytových prostorách na této adrese. Nechme na policii, aby si to zhodnotila sama,“ řekla ve středu v rozhovoru pro Seznam Zprávy primátorka Vaňková.

Potvrdila také, že byla už před zhruba dvěma lety na policii u výslechu, kde svůj vztah k domu v ulici Hlinky vysvětlovala.

Bílí koně

Návrh, aby byly prostory přiděleny jejímu příbuznému, schválila v listopadu 2012 rada, jejíž členkou tehdy byla i sama Vaňková a také třeba další člen ODS Otakar Bradáč, který už v říjnu skončil ve vazbě a policisté ho stíhají za manipulace s jinými městskými byty.

V roce 2014 pak příbuzný primátorky Ondřej Vaněk a jeho přítelkyně radnici požádali, aby jim přidělené půdy byly přepsány na jiný pár - Tomáše Janošku a jeho družku. Policie míní, že to byly jen nastrčené osoby, ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný.

Tomáš Janoška je totiž bratrem jedné z nově obviněných žen - Moniky Janoškové. Janošková podle policie byla jednou z organizátorek machinací. Druhou stíhanou je podle zjištění Seznam Zpráv její kolegyně Denisa Hlubocká.

Redakce se pokusila získat reakci žen na obvinění, obě však měly vypnuté mobilní telefony.

Státní zástupkyně Lastovecká nevyloučila, že v souvislosti s domem v ulici Hlinky nejde o poslední obviněné. „Prověřování trestné činnosti dalších osob ve vztahu k těmto nebytovým prostorám i nadále trvá,“ dodala.

Bylo to pro Vaňkovou

Že půdy v ulici Hlinky, které jsou předmětem nového vyšetřování, měly být ve skutečnosti využity pro bydlení primátorky Vaňkové, detektivům vypověděl někdejší starosta Rojetína Pavel Hubálek, jehož policie kvůli podvodům s městskými byty stíhá od roku 2019.

Kromě Vaňkové tento stíhaný muž ukazuje ve svých výpovědích na další občanské demokraty, mimo jiné na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ti jeho tvrzení odmítají, jde podle nich jen o způsob, jak se chce Hubálek z věci vyvinit.„Informace, které uváděl o mé osobě, jsou nepravdivé. I informace o tom, že bych se měla dopouštět trestné činnosti,“ zopakovala i teď pro Seznam Zprávy primátorka Vaňková.

Hubálek však navrch vypověděl, že Vaňkové bydlení v městských prostorech sám zařizoval. Seznam Zprávy k tomu mají k dispozici e-maily dokládající, že Hubálek za švagra Vaňkové ve věci půd s radnicí Brno-střed skutečně komunikoval.

Redakce má i nahrávku rozhovoru mezi Hubálkem a architektem Robertem Ševčíkem, na níž oba muži primátorku Vaňkovou v souvislosti s půdami zmiňují. Architekt byl přitom autorem projektu, podle něhož měly být půdní prostory na bydlení přestavěny.

„Když máte tu nahrávku, tak dobře,“ řekl už dříve reportérům architekt, když byl s nahrávkou konfrontován. „Něco je na té nahrávce, ale detaily si nepamatuju. Mně jde jenom o to, kdo mi zaplatí práci.“

Nahrávky mezi Hubálkem a architektem

Záznam z roku 2020 zachycuje chvíli, kdy do kanceláře majitele architektonického studia Pam Arch dorazí Pavel Hubálek. Začne hovořit o předchozí spolupráci - o projektu rekonstrukce dvou rozlehlých půd na adrese Hlinky 46 v Brně.

„Jsem od paní Vaňkové, Hlinky,“ představuje se Hubálek na úvod a architekt Ševčík odpovídá: „Ano, už vím, mně to došlo.“ 

„Ona mě za vámi poslala, já jsem řešil ten projekt Hlinky 46… Já mám od paní Vaňkové tyto dvě bytové jednotky,“ pokračuje Hubálek. A Ševčík přitakává: „Ano, to si vzpomínám.“

Pak chvíli debatují o podmínkách projektu. „Paní Vaňkovou si pamatujete?“ ubezpečuje se záhy Hubálek. „Velice dobře,“ odpovídá Ševčík. „Ono to bylo pro ni,“ reaguje Hubálek. A Ševčík okamžitě přitaká. „Ano, to vím, bylo to pro ni, pak z toho vycouvala.“

Projekt oprav poslal Hubálkovi

Seznam Zprávy mají k dispozici i výsledný projekt, který architekt Ševčík v roce 2013 pro půdní prostory vypracoval. Zároveň získával zakázky od městské části Brno-střed, kde Vaňková dělala radní.

Ševčík nakreslil rekonstrukci dvou bytů v nejvyšším patře historického domu, které mají dohromady 300 metrů čtverečních plus dalších 20 čtverečních metrů balkonů.

Opět však návrh zaslal Pavlu Hubálkovi, i když prostory měli pronajaté švagr nynější primátorky Vaňkové a jeho přítelkyně.

Foto: Seznam Zprávy

Projekt oprav dvou bytů, které radnice přidělila příbuznému nynější primátorky.

Hubálek detektivům popsal i to, proč projekt Vaňkové nakonec nevyšel. Podle něho se dostala do finančních problémů, a Hubálek policistům tvrdí, že jí za půdy vyplatil 1,2 milionu korun. Ty po Hubálkovi, dle jeho výpovědi, poslala Vaňkové dnes obviněná Janošková, která následně prostory obsadila svými lidmi.

Hubálek ve své policejní výpovědi popsal detektivům i roli dvou nově obviněných žen. Policistům mimo jiné řekl, že jejich působnost se zdaleka neomezila jen na dům na Hlinkách. Ale že získávali i další zájemce, kteří byli za přidělení městského bytu ochotni dát úplatek.

Vaňková podíl na jakékoliv korupci odmítá. „Hubálek mi nikdy žádné peníze nepředal,“ uvedla už v roce 2020 a nyní opakuje, že se nedopustila ničeho nelegálního. S Hubálkem ji ale mimo domu na Hlinkách spojuje i další nemovitost. Je to její nová vila v „Hubálkově“ Rojetíně. Pozemky, na kterých dům stojí, totiž od původních vlastníků vykupoval za hotové právě Hubálek.

Reklama

Doporučované