Hlavní obsah

22 měsíců za štvavou kampaň proti investigativní novinářce. Finsko odsoudilo autora proruského webu

Ředitel think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda k případu takzvaných ruských trollů.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Finský soud odsoudil „internetového trolla“ Ilju Janitskina na 22 měsíců. Janitskin podle rozhodnutí obtěžoval investigativní novinářku finské veřejnoprávní televize YLE Jessikku Arovou.

Článek

Ilju Janitskina, zakladatele protiimigračního proruského serveru MV-lehti, v pátek finský soud odsoudil k dvaadvacetiměsíčnímu trestu odnětí svobody za pomluvu a obtěžování investigativní novinářky, která se zaměřovala na existenci takzvaných ruských internetových trollů. Podle soudu byl Janitskin editorem webu mezi lety 2014–2018 a tudíž je za problematický obsah odpovědný.

Finská investigativní novinářka veřejnoprávní stanice YLE Jessikka Arová se ve svých článcích zabývala od roku 2014 ruskou online propagandou, dezinformacemi a existencí takzvaných internetových trollů. Podle serveru Radio Free Europe se následně stala předmětem štvavé kampaně, ve které ji proruský server MV-lehti nařkl například z toho, že je závislá na drogách. Autorka investigativních článků musela také čelit několika výhrůžkám smrtí.

„Doufala jsem, že to skončí, ale stále se to jen zhoršovalo a zhoršovalo,“ řekla Arová před vynesením rozsudku serveru Deutsche Welle. „Dokonce i mí přátelé začali na internetu reagovat na tyto pošpiňující články o mně, což mě přimělo si uvědomit, že opravdu mají vliv,“ dodala.

Helsinský okresní soud obvinil podle Deutsche Welle i dvě další osoby – Johana Backmana, dlouhodobého moskevského mluvčího působícího ve Finsku, a zaměstnankyni proruského webu MV-lehti. Těm soud udělil podmíněný trest, Backmanovi v délce jednoho roku, zaměstnankyni proruského webu tři měsíce. Zároveň musí Arové a dvěma dalším obětem uhradit dohromady 136 tisíc euro jako kompenzaci.

Janitskin jakékoliv vazby na Rusko popřel, Backman se naopak v ruských médiích objevuje pravidelně.

„Rozsudek je důležitý právě proto, že v něm šlo o osobní kauzu novinářky, která byla z pohledu novinářské obce jakousi tváří toho vyšetřování ve Finsku. Byla skutečně velmi výrazně šikanována, její lékařská dokumentace byla zveřejněna. Myslím, že těch 22 měsíců je dobrý symbolický krok právě proto, že je potřeba nastavit nějaký obranný mechanismus, který jasně řekne – jsou hranice v demokratické společnosti, za které není možné zacházet,“ řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam autor projektu Kremlin Watch Jakub Janda. „Ale bohužel je potřeba říct, že těm ruským trollům to tak trochu vyšlo, protože Jessikka Arová se skutečně odstěhovala z Finska, i kvůli obavám o vlastní bezpečnost, kterou jí finský stát nedokázal dobře zajistit,“ dodal.

Podporu finské novinářce Arové, jež za svou práci získala prestižní novinářskou cenu, vyjádřila i organizace Reportéři bez hranic.

Reklama

Související témata:

Doporučované