Hlavní obsah

22 milionů Američanů odevzdalo svůj hlas. Ve frontách čekají i 11 hodin

Foto: Profimedia.cz

Fronta na předčasné hlasování v Texasu.

Reklama

Volební klání v USA nabírá na síle. Možnosti předčasně volit využilo už více než 22 milionů Američanů. Ve frontách nadšeně čekají od časného rána klidně i 11 hodin. Dvakrát více odevzdaných hlasů zatím patří demokratům.

Článek

Blížící se listopad pro Spojené státy znamená blížící se vrchol kampaní dvou prezidentských kandidátů – úřadující hlavy státu Donalda Trumpa a jeho demokratického soupeře Joea Bidena. Bedlivě sledované klání trhá rekordy už nyní – Američanů, kteří se rozhodli odevzdat svůj hlas předčasně, bylo do pátečního rána více než 22 milionů.

Hlasů odevzdaných poštou či osobně ve volbách ve stejném období před čtyřmi lety bylo okolo šesti milionů. Podle odborníků dychtivá účast koreluje s koronavirovou pandemií, kdy mnoho lidí hledá alternativy pro hlasování v řádný termín.

Rekordmanem pátku je Texas, ve kterém platí relativně přísná pravidla pro povolení ke korespondenčnímu hlasování. Texasané se vzájemně pobízejí na sociálních sítích, aby si do volební fronty přišli stoupnout spolu s lahví vody, židlí a občerstvením. „Texas! Vypněte si televizi, dejte si v pět ráno dobrou snídani, vezměte vodu, židli, deštník a pojďte se postavit do řady!“ napsal jeden z uživatelů. Ráno po otevření volebních místností v texaském Austinu davy údajně jásaly.

126 876 hlasů, a tedy státní rekord, padl během jednoho dne také v Georgii. O korespondenční hlasování si požádalo více než 2,3 milionu lidí v Ohiu, oproti roku 2016 dvojnásobek.

Dle všeho registrovaní demokraté dosud přehlasovali registrované republikány - odevzdali více než dvojnásobný počet hlasovacích lístků. Z odevzdaných demokratických hlasů je obzvláště vysoké procento žen a Afroameričanů. Zatímco část voličů mohou motivovat nesympatie k Donaldu Trumpovi, jiní volbami dávají průchod napětí po měsících protestů kvůli rasové nesnášenlivosti po vraždě George Floyda.

Současná převaha demokratů však neznamená předčasný důkaz jejich vítězství. Značná část republikánů zastává názor, že je korespondenční hlasování náchylné k podvodům, a proto se chystají přijít odvolit osobně v řádném termínu.

Vysoký počet voličů vedl k dlouhým frontám, ve kterých někteří čekali na příležitost odvolit i 11 hodin. Dle BBC se mezi voliči v neobvyklé míře objevovali mladší ročníky. Dlouhé fronty ve spoustě případů popisovaných na sociálních sítích nebudí negativní emoce. Naopak, někteří Afroameričané, včetně novináře Rolanda Martina z Texasu, napsali, že je rychle vytvořené dlouhé řady dojaly. Ve videu, které ukazuje na budově nápis Black Lives Matter, Martin říká, že se rozplakal dojetím, když viděl „masy lidí před volební místností pouze 27 minut po otevření“.

Nedávný průzkum společnosti Axios zjistil, že čtyři z deseti studentů univerzit v případě vítězství Donalda Trumpa chystají demonstrace. Šest z deseti uvedlo, že by se styděli za své přátele, kteří k volbám nepůjdou. V případě zvolení Joe Bidena by se k protestním akcím uchýlila tři procenta dotazovaných studentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované