Hlavní obsah

22 tun zlata, na které Tálibán nedosáhne. Leží 11 tisíc kilometrů daleko

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tálibán sice ovládl Afghánistán velice rychle, s majetkem země to tak rychlé nebude. Velká část afghánských aktiv totiž leží na účtech a v trezorech v amerických bankách. Ty finanční prostředky asijské země zmrazily.

Článek

Spojené státy zmrazily majetek afghánské vlády. Tálibán tak nebude mít přístup k miliardám dolarů. Guvernér afghánské centrální banky Ajmal Ahmady již ve středu na Twitteru uvedl, že počítá s podobným postupem.

„Vzhledem k tomu, že Tálibán je stále na mezinárodních sankčních seznamech, očekává se, že aktiva budou zmrazena a nebudou přístupná Tálibánu.“

Na Twitteru reagoval na informaci serveru Bloomberg, který oznamoval zmrazení afghánských aktiv za 9,5 miliardy dolarů. Dostupné prostředky pro Tálibán se podle něj pohybují kolem 0,1 až 0,2 procenta z celkových mezinárodních rezerv Afghánistánu. „Nic moc,“ dodal Ahmady.

Většina majetku je v zahraničí

Podle červnových informací afghánské centrální banky měla Da Afghan Bank (DAB) rezervy ve výši 10 miliard dolarů, v přepočtu přibližně 218 miliard korun.

Zmrazení se týká i zlatých cihel, které jsou uložené ve Federální rezervní bance v New Yorku. V prosinci 2020 centrální banka uvedla, že jde o 22 tun. Při současných cenách má tedy zlato hodnotu přes 27 miliard korun a jeho hodnota tak představuje desetinu rezerv, které má afghánská vláda v bankách doma i v různých zemích včetně Spojených států.

Baktriánské zlato na dosah

Samotná afghánská banka uchovává ve svých sejfech nejméně 160 milionů dolarů v obchodním zlatě a stříbře. Kontroluje také množství zlatých šperků, ozdob a mincí starých 2 000 let známých jako baktriánské zlato.

Jde asi o 21 tisíc starověkých artefaktů, které byly v minulosti považované za ztracené. V roce 2003 byl poklad nalezen v tajném trezoru v suterénu centrální banky, který Tálibán v druhé polovině 90. let během své vlády neobjevil. Afghánští zákonodárci v lednu uvažovali nad tím, že poklad přemístí do zahraničí kvůli bezpečnému uchování. Zároveň vyjádřili obavy z potenciálních krádeží.

Červnové prohlášení DAB také uvádí, že banka vlastní investice v hodnotě 6,1 miliardy dolarů. Informoval o tom server CNBC. Zpráva z června neposkytla podrobnosti o těchto investicích, ale rozpis ve zprávě z konce roku 2020 ukázal, že většinu držela v amerických státních dluhopisech a poukázkách.

Investice většinou realizovala Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj, organizace spadající pod Světovou banku, nebo Federální rezervní banka v New Yorku. Mezi menší položky patří podíly v investičním fondu Banky pro mezinárodní vypořádání se sídlem ve Švýcarsku a Banky pro hospodářskou spolupráci v Turecku.

Spojené státy zmrazily majetek Afghánistánu také v roce 1999, tři roky poté, co Tálibán poprvé převzal kontrolu nad zemí. V lednu 2002, poté, co americká armáda převrátila vládu Tálibánu, byla aktiva rozmražena a uvolněno zhruba 193 milionů dolarů ve zlatě a 24 milionů dolarů v dalších aktivech držených u Federální rezervní banky v New Yorku.

Reklama

Doporučované