Hlavní obsah

227 dětí, jimž Chimové vyřízli srdce. Hrůznou obětí bohům bojovali s klimatickou změnou

Foto: repro: YouTube

Největší nález svého druhu.

Reklama

Tým archeologů objevil v Peru pohřebiště s ostatky 227 dětí, které při rituálu hromadně obětovala předkolumbovská civilizace Chimú. Ta žila na pobřeží dnešního Peru až do konce 15. století. Jde o největší podobný nález na světě, citovala archeology agentura AFP.

Článek

Oběť měla pravděpodobně zmírnit hněv bohů, který byl podle tehdejších obyvatel zodpovědný za přírodní katastrofy, ve skutečnosti zapříčiněné klimatickým jevem El Niño. Archeologové našli důkazy, že v oblasti byla v čase oběti série silných dešťů.

Děti ve věku od čtyř do 14 let byly pohřbeny s hlavou obrácenou směrem k Tichému oceánu, uši jim zdobí stříbrné náušnice. Některé z koster mají ještě kůži a vlasy.

Pohřebiště je v oblasti Pampa la Cruz v přímořském letovisku Huanchaco, zhruba 700 kilometrů severně od hlavního města Lima. Na stejném místě vědci loni v červnu objevili pozůstatky hromadné oběti čítající 56 dětí. Oblast ale minulý rok proslavilo naleziště Huanchaquito-Las Llamas, kde archeologové odkryli 140 dětských obětí a 200 mladých lam, o nichž soudí, že byly rovněž pohřbeny v jeden den. Kostry měly rozřezané hrudní kosti a žebra, což podle vědců svědčí o tom, že jim při rituálu bylo vyjmuto srdce. Hlavy dětí byly podobně jako na nalezišti Pampa la Cruz otočeny směrem k oceánu.

Říše Chimú byla jedním z nejmocnějších státních útvarů předkolumbovské Ameriky v Andské oblasti. Začala se rodit asi v 10. století v údolí Moche na severu dnešního Peru a největšího rozkvětu dosáhla v polovině 15. století, kdy se rozkládala zhruba na 800 kilometrů dlouhém pásu podél pobřeží. Tehdy se také její vládcové neúspěšně pokusili o expanzi na jih do říše Inků. Těm ale podlehli a kolem roku 1475 se říše Chimú stala součástí inckého impéria.

Reklama

Související témata:

Doporučované