Hlavní obsah

24 hodin pod hladinou. Jordánec v Rudém moři jedl, spal i cvičil

Adnan Nasrat z Jordánska vydržel pod hladinou Rudého moře 24 hodin.Video: AP

 

Reklama

Výzvu v podobě čtyřiadvacetihodinového potápění pokořil čtyřiadvacetiletý mladík z Jordánska. Na celý den se ponořil do Rudého moře v zálivu Aqaba. Chtěl tím dokázat, že je život možný i pod hladinou.

Článek

Adnan Nasrat se potopil do hloubky pěti metrů na celých den a noc. Ponor uskutečnil v zálivu Aqaba v Jordánsku asi 330 kilometrů jižně od hlavního města Ammánu.

„V polovině února jsem se potápěl na deset hodin a tentokrát jsem se potopil na čtyřiadvacet hodin. Tohle potápění bylo velmi zajímavé. Ale bez podpory týmu a potápěčů bychom takového úspěchu nedosáhli. Díkybohu jsem byl pod vodou schopen jíst, pít, spát a cvičit,” říká potápěč.

Jordánec chtěl lidem ukázat, že potápění v zálivu opravdu stojí za to. Jeho čin má i osobní motiv. Před lety v Rudém moři zemřel jeho strýc. Mladík tak chtěl svou negativní vzpomínku proměnit v něco pozitivního.

Před pětimetrovým ponorem absolvoval intenzivní výcvik doprovázený speciální dietou, aby jeho tělo odolalo chladné vodě. Právě udržení tělesné teploty bylo podle členů týmu největší výzvou. Každé tři hodiny navíc měřili Adnanovi hladinu cukru v krvi. Během ponoru zkonzumoval dvě grilovaná kuřecí stehna a proteinový prášek.

Adnanův trenér Omar Madaain říká, že „cílem bylo prokázat, že máme v Jordánsku experty na potápění, kteří jsou schopni zrealizovat takovou výzvu. Časem se můžeme snažit překonat mezinárodní rekordy, ale prozatím je naším cílem zlepšovat schopnosti místních potápěčů”.

Mladíkův otec nyní doufá, že uspěje i v plánované šestidenní výzvě. Město Aqaba by chtělo i touto cestou do budoucna přilákat více turistů potápěčů.

Na to, jak ponor probíhal, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované