Hlavní obsah

Pětadvacítka se prodlužuje. Živnostníci mají v květnu dostat 500 Kč na den

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová chce v pondělí na vládě jednat o prodloužení kompenzací pro živnostníky. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ministerstvo financí chce vyplácet peníze osobám samostatně výdělečně činným i po konci dubna. Plán zní jednoduše: 500 korun kompenzace za každý den, kdy nebudou moct jít do práce.

Článek

Kadeřnice, holiči i další kosmetické služby jsou jen jedni ze skupin živnostníků, kteří budou muset vydržet bez příjmu daleko déle, než si původně mysleli – prakticky až do konce května. A do 8. června pak musí vydržet provozovatelé restaurací, kaváren či vinoték, a stejně tak například i tetovací salony.

Na páteční tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ubezpečila, že program Pětadvacítka, který je určený na přímou podporu mimořádnými opatřeními zasažených OSVČ, bude pokračovat i po konci dubna, kdy měl původně skončit.

„Bavíme se o pětistovce denně kompenzačního bonusu, tak, abychom pomohli osobám samostatně výdělečně činným překonat složité období, které je ještě čeká,“ řekla Alena Schillerová s tím, že nový návrh na prodloužení programu Pětadvacítka ponese na vládu v pondělí.

Podnikatelé by tak měli mít možnost pobírat kompenzaci 500 korun za každý den, kdy nesmějí pracovat, tedy po celou dobu, kdy budou zasaženi mimořádnými opatřeními.

Nově by se nemělo stanovit pevné datum, dokdy bude podpora trvat. Rozšíření jenom na květen by podle Schillerové nestačilo, protože někteří podnikatelé budou moci provozovat svoji živnost až v průběhu června. „Kvůli deseti dnům nebudu chodit znova do Parlamentu,“ řekla ministryně a dodala, že stejně tak není zcela jisté, jestli poslední vlna zmírňování proběhne přesně podle plánu, tedy 8. června.

Bude třeba znova žádat

Živnostníci, kteří už o podporu z Pětadvacítky zažádali, budou muset na další období žádat znovu. „Budou muset podat nová čestná prohlášení, tento zákon byl nastavený do 30. dubna,“ vysvětlila ministryně financí.

A podle zveřejněných dat bude takových podnikatelů hodně. Do pátku totiž dorazilo 196 517 žádostí, z toho bylo podle zástupců Ministerstva financí a finančních úřadů zpracováno zhruba 150 tisíc. Celkově tak měly úřady vydat zatím platební příkazy v hodnotě 1,9 miliardy korun.

„V pondělí by měly být peníze na účtech žadatelů,“ řekla ministryně financí a dodala, že další žádosti se zpracovávají, a vyplacená částka tak bude dále naskakovat.

Naprostá většina živnostníků přitom rovnou žádala o plnou možnou podporu, tedy od 12. března až do konce dubna.

Chybějící čísla účtu

Nejčastější chybou bylo podle generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové, že žadatelé o Pětadvacítku zapomněli uvést své rodné číslo případně číslo DIČ.

„Stává se, že žadatelé chybně uvedli i číslo účtu, nebo na něj úplně zapomněli,“ dodává Richterová s tím, že podobné nedostatky měli úředníci řešit neformálně – žadatele upozornit a požádat o doplnění.

Ředitelka Finanční správy také upozornila, že v některých případech nešly elektronické žádosti otevírat, a proto doporučuje jako nejvhodnější formát elektronické přílohy PDF.

Podmínky Pětadvacítky by měly i nadále zůstat stejné, žádat mohou živnostníci s aktivní živností k 12. březnu, případně sezonní podnikatelé, kteří svoji činnost přerušili kdykoliv po 31. srpnu 2019.

Reklama

Doporučované