Hlavní obsah

Jeden z 25 000. „Pustíme vás k němu, až bude umírat.“ Nestalo se

Terén Kristiny Cirokové: Uplynul rok od prvního úmrtí na koronavirus v Čechách. Jak může nárůst úmrtnosti změnit naši společnost.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Aktualizovaná statistická data vídáme každý den. Jak se ale země, pozůstalí či zdravotníci, jimž každý den ve velkém počtu umírají pacienti, vyrovnávají se smutkem a ztrátou? Napoví nový díl publicistického pořadu Terén.

Článek

„Potřebujeme si ten smutek připomenout a mluvit o něm. Aby to lidé dobře zvládli. Aby to zvládla společnost, protože to nekončí,“ říká autor výzvy Minuta ticha Petr Pospíchal. Díky jeho iniciativě se v pondělí po celé republice v pravé poledne rozezněly zvony na památku obětí covidu-19. A také na podporu pozůstalých: „Je to takové rozloučení, byť třeba zpožděné.“

Už loni v Česku zemřelo o 17 tisíc lidí víc než v roce 2019; patnáctiprocentní meziroční změna se přičítá právě těm, kteří zemřeli na komplikace spojené s covidem-19. Demografka z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Dagmar Dzúrová připomíná, že podobně vysoký nárůst úmrtí země zaznamenala jen v roce 1945, kdy končila 2. světová válka. „Ale neměli bychom jenom hovořit o číslech. Vidět jenom statistku a vidět třeba číslo 250 jako denní počet. Měli bychom si pod tím představit životní osudy těch lidí,“ říká Dzúrová.

Právě památce obětí koronaviru a debatě o smutku je věnován další díl Terénu, který si můžete pustit v úvodním videu. Dozvíte se v něm také to, jak může smrt tolika Čechů a Češek změnit naši společnost.

Doporučované