Hlavní obsah
Online

Vláda kvůli soudu schválila nové opatření o omezení obchodu

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda dnes dopoledne během patnáctiminutového online zasedání schválila opatření o omezení obchodu. Reagovala tak na čtvrteční zrušení opatření Nejvyšším správním soudem (NSS). Dosud platná omezení obchodu se nemění. Až v pondělí bude vláda rozhodovat o dalším uvolnění maloobchodu.

- Ve čtvrtek přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za všední den od 29. září. Zaznamenáno bylo 2615 nakažených, takže oproti předchozímu týdnu byl nárůst počtu případů o pětinu nižší. Reprodukční číslo zůstává druhý den na hodnotě 0,85. Více ZDE.

- Očkování se dnes otevírá i šedesátníkům, ti nejzranitelnější přitom dál čekaji. U praktiků je zaregistrovaných 150 tisíc lidí starších 70 let. Více ZDE.

- V krajích, ve kterých nebudou počty nově nakažených nemocí covid-19 více než 100 osob na 100 000 obyvatel, by se od 3. května mohla otevřít také muzea, galerie a památky. Více ZDE.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Příští týden dojde ke zvýšení dodávek vakcín, slíbil Arenberger

    „Od příštího týdne dojde opět ke zvýšení dodávek vakcín. Doufáme, že za několik týdnů bychom mohli dosáhnout 100 tisíc očkovaných denně,“ slíbil ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci. Dodal, že se v příštím týdnu zvýší dodávky především vakcíny AstraZeneca, která je určena praktickým lékařům.

  • Slovensko zmírní pravidla pro pendlery

    Karanténě při cestování na Slovensko se od pondělí vyhne větší skupina lidí, kteří do země dojíždějí za prací. Bratislava také zmírní podmínky pro tranzit obyvatel členských států EU přes Slovensko. Vyplývá to z vyhlášky úřadu hlavního hygienika Slovenska, o které dnes ČTK informovala mluvčí úřadu Daša Račková.

    Nově se karanténa nebude vztahovat na osoby, které mají trvalý nebo i jen přechodný pobyt v sousední zemi Slovenska do 100 kilometrů od otevřeného hraničního přechodu a které pracují na Slovensku do 100 kilometrů od některého ze zmíněných přechodů. V současnosti je tato vzdálenost nastavena na 30 kilometrů. Takzvaný pendler musí mít u sebe potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, které není starší než sedm dnů.

  • Koudelka je připraven obrátit se kvůli opatření znovu na soud

    Advokát Zdeněk Koudelka je připraven znovu se obrátit na Nejvyšší správní soud (NSS), pokud dospěje k závěru, že nové mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které dnes schválila vláda, odporuje čtvrtečnímu verdiktu. „Udělal bych to bezodkladně,“ řekl Koudelka s tím, že se během víkendu seznámí s obsahem opatření. Podle některých odborníků respektovala vláda rozsudek NSS, který celé dosavadní opatření zrušil, jen částečně a některá ustanovení nadále odporují právnímu názoru soudu.

  • EMA: U vakcíny AstraZeneca přínos převažuje nad možnými riziky

    Navzdory vzácným případům, kdy se po podání vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca vyskytly u očkovaných krevní sraženiny, přínosy této látky jasně převažují nad riziky. K tomuto závěru dospěla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) po dalším zkoumání možných vedlejších účinků této očkovací látky. Zástupci EMA dnes na tiskové konferenci uvedli, že přínos vakcíny je vyšší u starších lidí.

    „Přínosy vakcíny AstraZeneca vyvažují rizika,“ uvedl Peter Arlett z EMA. Podle něj to jasně vyplývá ze studie, která dává velice vzácné případy výskytu krevních sraženin do kontextu s tím, jak vakcína pomáhá snižovat počty hospitalizovaných s covidem-19 a jak redukuje množství obětí pandemie.

  • Havlíček: Pokles kamenných obchodů vyrovnal prodej přes internet

  • Tiskové konference Ministerstva zdravotnictví budou od teď tlumočené i do znakové řeči

  • V Královéhradeckém kraji v pondělí obnoví praktickou výuku 42 krajských škol

    V Královéhradeckém kraji v pondělí 26. dubna obnoví praktickou výuku žáků a studentů 42 krajských škol. Všichni budou po příchodu do škol dvakrát týdně testováni na koronavirus, testy jim poskytne škola. Královéhradecký kraj je zřizovatelem 54 škol.

  • Experti: Provoz hotelu jen na čtvrtinu kapacity prohloubí ztráty

    Provoz hotelu jen na čtvrtinu kapacity, jak s tím počítá vládní plán rozvolňování, podle expertů v současné situaci prohloubí ztráty. Takové fungování je podle nich pro chod hotelu zcela nerentabilní. Navíc není jasné, kdy konkrétně uvolnění nastane, nelze tak plánovat. Podnikatelé nevědí, zda nebudou muset po nějakém čase znovu zavřít. Vzhledem k pokračujícímu omezení služeb jim také chybí informace o další podpoře vlády. Vyplývá to z vyjádření odborníků na ubytovací služby a cestovní ruch.

  • Podle člena skupiny MeSES by se návrat do škol měl urychlit

    „Bohužel klesáme z příliš vysokých čísel, takže to trvá dlouho. Ale jsem pozitivně překvapen, že to všichni vydrželi,“ říká v pořadu Ptám se já matematik a člen skupiny MeSES René Levínský.

  • Do tendru na antigenní testy pro školy se přihlásily čtyři firmy, Masanta ne

    Do tendru na dodání 5,6 milionu antigenních testů pro školáky podaly konkrétní nabídku čtyři firmy. Dnes to uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Vítěze chce vybrat co nejdříve. Vítěz jedné z předchozích zakázek, firma Masanta s testy Singclean, se nyní do tendru nepřihlásila.

    „Do tendru na dodání 5,6 milionu antigenních testů pro školy se v dynamickém nákupním systému, v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, zaregistrovalo celkem 32 firem. Konkrétní nabídku ale podaly čtyři firmy a nyní proběhne jejich vyhodnocení. Věřím, že vítěze vybereme co nejdříve. Ministerstvo školství chce mít tyto testy totiž v našich skladech už 3. května,“ uvedl Švagr.

  • Ekofarma Kozodoj má kvůli koronavirovým opatřením problémy, vyhlásila sbírku

    Ekologické centrum Kozodoj v Karlových Varech - Staré Roli se ocitlo kvůli opatřením proti koronaviru téměř bez prostředků. Farma, která ale působí zejména jako vzdělávací a sociální centrum, proto vyhlásila sbírku s transparentním účtem, kam mohou lidé přispět, aby přežila, než se bude moci vrátit do normálního provozu. Za dary nabízí ekocentrum dárky nebo poukazy, řekla jednatelka ekocentra Pavlína Štyndlová.

  • Od pondělí se zpřísní podmínky návratu z Litvy, polepší si naopak Bulharsko

    Od pondělí se zpřísní podmínky návratu do České republiky z Litvy, na takzvané mapě cestovatele se zařadí do tmavě červených zemí značících území s nejvyšší mírou rizika nákazy koronavirem. Polepší si naopak Bulharsko, které se přesune do červených zemí, stejně jako Azorské ostrovy. Do oranžových zemí se střední mírou rizika se po týdnu vrátí Island.

  • Sta případů covidu na 100 tisíc obyvatel za týden dosáhne ČR na začátku května

    Sta případů covidu-19 na 100 000 obyvatel za týden dosáhne Česko podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na začátku května, tedy asi za dva týdny. Za týden to znamená zhruba 10 650 případů celkem, průměrně za den kolem 1500. Nyní je denní nárůst případů zhruba dvojnásobný. Průměrný počet za celou zemi má být zásadní pro další vlnu zmírňování protiepidemických opatření, například otevření obchodů či návrat dalších dětí do škol.

  • Mladoboleslavská nemocnice začne od pondělí dělat plánované operace

    Mladoboleslavská nemocnice obnoví od pondělí provádění plánovaných operací, které byly odložené kvůli pandemii koronaviru a vyčerpané kapacitě nemocnic. Při nástupu do nemocnice musí pacient předložit negativní PCR test, informovala dnes mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Test nesmí být starší 48 hodin, respektive 72 hodin u pacientů přijímaných k výkonu v neděli a pondělí. K PCR testu se pacient včas dostaví na odběrové místo v nemocnici, kde sdělí, že je objednán k operaci.

  • Za dopoledne se k očkování zaregistrovalo 70 tisíc lidí mezi 60 a 64 lety

    Od rána do zhruba 13:00 se registrovalo k vakcinaci přes 70 000 lidí ve věku 60 až 64 let, kterým bylo přihlášení dnes umožněno. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo téměř 1,8 milionu lidí, dvě dávky 920 000. Málo časté jsou podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera nákazy lidí, kteří už byli očkovaní, po druhé dávce jde zhruba o 0,16 procenta, tedy zhruba o 1600 lidí.

    „Očkování nechrání na 100 procent. Většina nákaz byla zachycena hned po první vakcinaci. Imunita se tvoří zhruba za 14 dní, po druhé dávce prakticky není riziko nákazy,“ uvedl ministr.

  • EU dojednala dosud největší vakcínovou smlouvu, Pfizer dodá 1,8 milliardy dávek

    Evropská komise vyjednala pro členské země Evropské unie nákup 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, podle níž kontrakt zajistí státům bloku dodávky do konce roku 2023. Vakcíny vyráběné americkou a německou firmou mají i kvůli problémům s dodávkami společnosti AstraZeneca být hlavním nástrojem, na který chce Brusel v rámci společného očkování v příštích letech vsadit.

  • Česko zůstává na německém seznamu epidemicky vysoce rizikových oblastí

    Německo nadále ponechává Českou republiku na seznamu epidemicky vysoce rizikových oblastí. Česko tento týden splnilo jednu z podmínek, kdy se mu podařilo snížit sedmidenní průměr pod 200 nových případů nákazy koronavirem na 100 000 obyvatel. Pokud bude šíření infekce v Česku nadále zpomalovat, mohlo by Německo epidemické hodnocení změnit za týden v pátek.

Reklama

Hlavní zprávy