Hlavní obsah

Vybralo se víc na daních. Díra v rozpočtu je ale rekordní a výdaje rostou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministryně Alena Schillerová oznámila, že se červnový výběr daní zvýšil oproti předcovidovému roku 2019 o 4 miliardy. Schodek rozpočtu tak míří spíše ke 400 miliardám než k půl bilionu. Problém je ale propad příjmů a růst výdajů.

Článek

Jednu zprávu dobrou a jednu špatnou vydalo ministerstvo financí ve čtvrtek o státním rozpočtu. Nejdříve tu špatnou: Schodek rozpočtu dosáhl za šest měsíců 265 miliard korun.

To je třikrát víc, než v červnu dokázal jakýkoli jiný z předchozích rozpočtů s výjimkou toho loňského. Ten do pololetí vyrobil ve veřejných financích díru 195 miliard.

Červnový výběr daní byl na úrovni státního rozpočtu meziročně vyšší o 30,8 miliardy korun.
Alena Schillerová, ministryně financí (za ANO)

Dobrou zprávu oznámila osobně ministryně financí Alena Schillerová: „Červnový výběr daní byl na úrovni státního rozpočtu meziročně vyšší o 30,8 miliardy korun. Tím překročil i úroveň inkasa z června 2019 o téměř 4 miliardy,“ uvedla správkyně státní pokladny.

Vinou pandemie možná máme s rozpočtem potíže, teď se ale poměry obrací k lepšímu. Příjmy se už vrátily na úroveň posledního roku před krizí a měsíční schodek jen těsně překročil hranici 10 miliard, upozorňuje ministryně. Byl tedy desetkrát menší než v dubnu nebo květnu.

Dobrá zpráva měla ohlas. „Konečný letošní deficit míří spíše ke 400 nežli ke schváleným 500 miliardám,“ pochvaluje si například analytik Raiffeisenbank Vít Hradil a rovnou se ptá, proč vlastně vláda také v příštích třech letech plánuje schodky na neobvyklé úrovni 300–400 miliard za rok.

Vysokým výběrem daní v červnu se obvykle pyšní každý ministr. V šestém měsíci doplácí daně za minulý rok podniky i živnostníci, lepší bilanci má tradičně také daň z přidané hodnoty.

Letošní červen byl o to lepší, že vypršely odklady v placení, které vláda podnikům i živnostníkům povolila během pandemie. Pokud by daňové výnosy zůstaly na květnové úrovni, také červnový schodek místo současných deseti překročí sedmdesát miliard.

Špatná část zprávy od ministerstva financí ukazuje, že se v průběhu pololetí na schodku rozpočtu podepisuje nejen pokles příjmů, který jde zčásti připsat dopadům odcházející pandemie.

Za první pololetí roku 2021 se příjmy po očištění od inflace propadly proti roku 2019 o 12,3 procenta, zároveň výdaje vyrostly o 15,6 procenta.

Mimořádné výdaje, které šly v první polovině letošního roku na podporu podnikům nebo zaměstnancům, na ošetřovné a přídavky zdravotníkům, dosáhly během šesti měsíců sedmdesáti miliard a mají na svědomí pouze třetinu nárůstu výdajů proti roku 2019.

Reklama

Doporučované