Hlavní obsah

Při nehodě turistického autobusu na Madeiře zemřelo 29 lidí

Foto: José Miguel Sardo, twitter.com/jmsardo

V autobusu byli němečtí turisté.

Reklama

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde výhradně o německé turisty. Německé ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo, i když připustilo řadu německých obětí. Dalších 27 lidí bylo zraněno, z toho někteří vážně, informovala místní média. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

Článek

Středeční nehoda autobusu u obce Caniço na portugalském ostrově Madeira si vyžádala 29 mrtvých, informuje portugalská zpravodajská agentura Lusa, z toho 11 mužů a 18 žen. Všechny oběti byly německé národnosti. Počet mrtvých i národnost potvrdil agentuře starosta města Caniço Filipe Sousa.

Podle madeirského listu Diário de Notícias Madeira bylo v autobuse celkem 55 turistů, většina německého původu.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by v autobusu byli čeští turisté.

Řidič zřejmě ztratil kontrolu nad vozem

K nehodě došlo okolo půl sedmé místního času. Řidič autobusu ztratil kontrolu nad vozem a sjel ze skály, uvádí server BBC s odkazem na portugalskou agenturu Lusa. Potom měl narazit do domu, píše Diário de Notícias Madeira. Agentura Reuters uvedla, že na místě zasahovalo 19 vozů záchranné služby. Řidič i turistická průvodkyně, oba portugalské národnosti, nehodu přežili a se zraněními byli hospitalizováni.

Většinu zraněných záchranáři převezli do nemocnice v hlavním městě Madeiry Funchal.

Soustrast s oběťmi už vyjádřil i starosta madeirské metropole Funchal Paulo Cafôfo. Zároveň ocenil pohotovost a nasazení všech záchranných složek.

„Dnešní nehoda autobusu v Caniçu je obrovskou tragédií. V tomto bolestném momentě vyjadřujeme soustrast všem pozůstalým a zraněným přejeme rychlé zotavení. Velice děkuji všem záchranným složkám, jež jsou na místě, a lékařským týmům, které ošetřují raněné. Jsem velmi zarmoucený a stojím po boku těch, kteří v tuto chvíli trpí,“ uvedl na svém facebookovém profilu Cafôfo.

List Jornal de Madeira napsal, že na ostrov se nejbližším letadlem chystá přiletět i portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, aby uctil památku obětí. Pro portugalskou televizi TVI uvedl, že již mluvil se svým německým protějškem a vyjádřil mu upřímnou soustrast.

Foto: Seznam Zprávy

K nehodě došlo v obci Caniço na ostrově Madeira.

„Za všechny Portugalce chci v této tragické chvíli vyjádřit lítost a solidaritu zvláště příbuzným obětí, jimiž jsou, jak mi bylo řečeno, výhradně Němci,“ uvedl v portugalské televizi RTP prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Premiér António Costa o tragédii hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mluvčí Merkelové Steffen Seibert uvedl, že vláda v reakci na nehodu zřídila telefonní linku, na níž mohou lidé získat informace, zda jsou mezi mrtvými či zraněnými jejich blízcí.

Reklama

Doporučované