Hlavní obsah

Našli jsme kličku a otevřeme, vzkazuje „nejprověřenější“ hospodský

Zásah policistů v restauraci, která nemá zavřeno. Podívejte se.Video: @RestauraceuErvina

 

Reklama

28 policistů během jediného dne. To je bilance restaurace, která i v těchto dnech zůstává otevřená a funguje jako petiční místo. Zítra majitel restauraci standardně otevírá, jeho právníci prý našli díru v zákoně.

Článek

Druhého ledna přeměnil Radovan Hořín svou restauraci U Ervína v Hlubočkách na petiční místo. Co to znamená? Restaurace je ve své provozní době od 11 do 20 hodin otevřená a lidé do ní mohou přijít podepsat petici proti současným omezením. Tu si samozřejmě mohou v klidu prostudovat, u toho si mohou sednout a jak Radovan Hořín říká, někdy se stane, že u toho zkonzumují to, co si sami přinesli.

Pro policii je otevřená hospoda jasné porušení současných pravidel a hlídky prověřující provoz se tam proto netrhnou. Jen včera dorazili muži zákona k Ervínovi celkem pětkrát. A dohromady se jich tam prostřídalo hned 28. K zásahu, který si Radovan Hořín natočil, jich přijelo 16 najednou. Video během několika hodin vidělo na stránkách restaurace téměř 60 tisíc lidí.

„Nejprve přijeli dva policisté, pak jich do hospody naběhlo 16 najednou, když odjeli, přijela dvakrát hlídka po čtyřech mužích a večer pak ještě dvoučlenná hlídka,“ říká Hořín s tím, že žádná pokuta nepadla. Dneska pak zásahy pokračovaly, v jeden moment dorazilo devět členů policejního sboru najednou.

„Oni mi sami řekli, že petiční místnost mít mohu, ale nesmím lidi obsloužit. To nedělám. Lahvové pivo si přivezli sami,“ dodává Hořín.

Restauratér se svým krokem připojil k iniciativě Chcípl pes, která odmítá uzavření restaurací a bojuje za jejich opětné otevření. Důvod je jednoduchý. Pomoc, kterou dostává od státu, nestačí a on už nevidí jinou cestu, jak podnik zachránit. Podporu má restaurace U Ervína velkou. „Petici u nás podepsalo už asi 150 lidí. 99 procent lidí, kteří nám píší, za námi stojí. Jen asi jedno procento nám nadává,“ říká Hořín.

Zítra už však petiční místo končí. Hořín svůj podnik otevře - jako klasickou restauraci. „Poradil mi to můj právník, který našel díru v zákoně. Víc nechci prozrazovat,“ říká Hořín s tím, že výkladem svého právníka je zítra připraven argumentovat policii.

To, že by se u něj někdo nakazil, odmítá. „Je to přeci na domluvě, já nikoho nenutím sem chodit. Navíc sem chodí stále stejní lidé,“ dodává.

Reklama

Doporučované