Hlavní obsah

29 miliard dolarů. Letiště počítají ztráty způsobené koronavirem

Rozhovor s šéfredaktorkou časopisu Aero Space Europe Kateřinou Urbanovou.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus se z čínského změnil na světový problém. Světové burzy klesají a také letiště pociťují citelné ztráty. V pořadu Den v ekonomice popsala nákladná opatření světových letišť šéfredaktorka časopisu Aero Space Europe Kateřina Urbanová.

Článek

Letiště počítají ztráty. Přesný odhad situace je ale velmi obtížný. „Historicky nemáme žádný precedens. Jedinou podobnou situací byla epidemie SARS, která podobně jako koronavirus dorazila z asijskopacifického regionu. Tehdy ztráty letectví činily okolo sedmi miliard dolarů. Dnes už víme, že ztráty spojené s koronavirem budou dosahovat devětadvaceti miliard dolarů, a to pouze za předpokladu, že se šíření dokáže zastavit,“ říká Kateřina Urbanová.

Koronavirus v Itálii zabil prozatím dvanáct lidí a přes čtyři stovky jich onemocněly. Evropských zemí, které hlásí nakažené, neustále přibývá. Šest Čechů pak skončilo v karanténě na kanárském ostrově Tenerife.

Aerolinky i světová letiště zavádějí potřebná opatření, aby zabránily dalšímu šíření viru. „Třeba Lufthansa přestává nabírat nové zaměstnance a těm současným nabízí dovolenou. Na zemi má třináct letadel a ještě minimálně měsíc nebude létat do Číny, což aerolinku samozřejmě stojí spoustu peněz,“ vysvětluje Urbanová.

„Je moc dobře, že Letiště Praha jako vůbec první reagovalo na situaci v Itálii. Spojení se zemí samozřejmě pokračuje, letiště ale zřídilo speciální příletové gaty pro lidi z Itálie a zvýšilo hygienická opatření,“ říká. „Pokud se ale virus rozšíří třeba na Dálném východě nebo v Africe, bojím se, aby místní letiště dokázala taková opatření zavádět,“ dodává.

Na celý rozhovor s Kateřinou Urbanovou se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované