Hlavní obsah

3 000 eur jako náhrada nestačí. Německé oběti zneužívání církevními představiteli se bouří

Foto: Johana Trešlová, Reuters

Předseda německého biskupství kardinál Reinhard Marx.

Reklama

Oběti zneužívání kněžími v Německu označily náhradu za jejich útrapy v podobě 3 000 eur, které jim církev poskytla, za směšnou. Nejedná se podle nich o dostatečnou kompenzaci, a to i s ohledem na to, že německá církev je jednou z nejbohatších na světě.

Článek

Podle svědectví nyní pětapadesátiletého Matthiase Katsche ho poprvé kněz v jeho berlínské jezuitské škole zneužil, když mu bylo 13 let. V důsledku toho se zhoršovaly jeho studijní výsledky a musel proto chodit na doučování k jinému knězi. Ten ho podle jeho slov na těchto setkání opakovaně svlékl, přehnul ho přes židli a pak ho surově bil. „Myslel jsem si, že by takových chlapců, jako jsem byl já, mohlo být vícero, domníval jsem se nicméně, že jsem jediný, koho zneužívají kněží dva. Byla to pro mne hrozná ostuda a byl jsem proto v šoku, když jsem zjistil, že ani zdaleka jediný nejsem. Takových obětí, které zažívaly přesně stejné jednání jako já, se přihlásilo mnoho. Díky tomu jsem si uvědomil, že se jedná o systémovou věc,“ popsal Katsch.

V reakci na svědectví Matthiase Katsche, který svůj příběh uveřejnil v roce 2010, se přihlásily stovky dalších obětí zneužívání církevními představiteli. Podle zjištění německého biskupství, které si o podobných případech nechalo vypracovat rozsáhlou zprávu, bylo za posledních 70 let více než 1 600 představiteli katolické církve zneužito na 3 667 dětí. Více než polovině dětí bylo v té době méně než 14 let a většinou se jednalo o chlapce.

Předseda německého biskupství kardinál Reinhard Marx popsal výsledky vyšetřování jako ostudné. „Jsme v šoku a hluboce zasaženi tím, že se něco takového stalo v naší církvi a že je možné, že se podobné věci dějí dodnes a jsou páchány lidmi, kteří mají za úkol dohlížet na jiné a opatrovat je. Musíme se na tento problém zaměřit a řešit ho.”

Podle Matthiase Katsche je však nepravděpodobné, že by zveřejněná zpráva přišla na skutečný rozsah zneužívání. Tvrdí, že vyšetřování biskupství odhalilo pouze naprosté minimum případů, a to těch, ve kterých oběti nebo viníci dobrovolně předstoupili se svými svědectvími. Podle něj tak může být skutečné množství obětí až desetkrát větší. Většina obětí nepovažuje za spravedlivé ani odškodnění poskytnuté církví, které v průměru činí 3 000 eur (téměř 77 000 korun).

„Německá církev je nejbohatší církev na světě. Je to směšné a oni to vědí,” uvedl Katsch. Ačkoliv jeho slova o nejbohatší církvi světa potvrdit nelze, německá církev je skutečně velmi bohatá, bohatší než například ta vatikánská. V loňském roce si vydělala 7,5 miliardy dolarů a to pouze na odvodech. Podle německého práva, obyvatelé, kteří se hlásí k nějakému náboženství, odvádějí příslušné církvi 8–9 % svého příjmu. V Německu se přitom ke katolické církvi hlásí téměř 24 milionů lidí.

Ačkoliv je církev zároveň druhým největším zaměstnavatelem v Německu, pociťují oběti zneužívání kvůli výši náhrad pocit nespravedlnosti, který jen posílily skandály se zneužíváním peněz k osobním účelům. Církev se proto snaží nakládání se svými příjmy zprůhlednit. To však podle některých kritiků stále nestačí. „Ačkoliv se církev snaží, aby to tak vypadalo, nejedná se o transparentní systém nakládání s financemi. Zveřejňované informace jsou jen velmi obecné. V podstatě nelze zjistit, na co skutečně byly prostředky vynaloženy,” tvrdí Christian Weisner z organizace Wir sind Kirche (My jsme církev), která usiluje o církevní reformu.

Matthias Katsch obdržel od katolické církve částku 5 000 eur, a to až poté, co se kněz, který ho zneužíval, doznal ke zneužívání většího množství dětí. Podle církve však nejde o odškodnění, ale o částku, kterou se uznává, že ke zneužívání došlo. Ani podle Katsche se nejedná o dostatečnou kompenzaci, a to hlavní, o co podle něj obětem jde, je odhalení pravdy.

Reklama

Doporučované