Hlavní obsah

3× o tropech v Česku: Horkem popraskaná D35 způsobila řetězovou nehodu

Česko letos poprvé zažilo supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Na 40 stanicích padl teplotní rekord. A před našlapanými plaveckými areály, které mají kvůli covidu-19 omezenou kapacitu, se zlobili lidé.

Reklama

Článek

1. Popraskaná D35

Vysoké teploty poškodily povrch dálnice D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku. Kvůli zvlněné vozovce na místě kolem třetí hodiny odpoledne havarovala čtyři osobní auta a nákladní vůz, při nehodách utrpělo deset lidí lehčí zranění. Záchranáři zraněné ošetřili a některé převezli do nemocnice. Policie dopravu odkláněla.

„Dálnice tam bude v obou směrech nejméně týden zavřená, řidiči musí počítat s objízdnou trasou po vedlejších silnicích,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Betonový povrch komunikace praskl mezi 283. a 290. kilometrem ve směru na Ostravu. Vpodvečer byla dálnice v těchto místech kvůli zvlněnému povrchu uzavřena také ve směru na Olomouc.

Nehody se staly poté, co automobily začaly kvůli popraskanému povrchu zastavovat. „V pravém jízdním pruhu jel kamion a před ním byl zvlněný úsek dálnice. Vozidla zde zastavovala. Kamion zastavil a taktéž v levém jízdním pruhu zastavila tři osobní vozidla, ale čtvrté vozidlo jedoucí stejným směrem nezastavilo a narazilo do kolony stojících vozidel, čímž došlo k řetězové nehodě.“

2. 40 pokořených rekordů

Nové maximum pro dnešek zapsalo podle dat Českého hydrometeorologického ústavu 40 stanic ze 156, které měří třicet a více let. Mezi tyto stanice patřily i tři, které sledují počasí déle než 100 let, konkrétně Přerov, České Budějovice-Rožnov a Milešovka.

Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně, uvedli meteorologové na webu. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku.

A pozor: V neděli má být ještě větší vedro. Meteorologové očekávají maximální teploty v průměru ještě o jeden stupeň vyšší, takže se 20. červen podle meteorologů zřejmě stane zatím nejteplejším dnem tohoto roku. Velmi horký víkend mají v Čechách k večeru nebo v noci ukončit silné bouřky, které může provázet nárazový vítr, kroupy a přívalové srážky.

3. Kapacity nestačí

Kvůli epidemii koronaviru je omezena kapacita koupališť na 50 procent. A z mnoha míst v sobotu hlásili: jsme plně obsazeni, nechoďte. To byl případ třeba koupaliště Flošna v centru Hradce Králové. „Mezi 14:00 a 15:30 jsme museli omezovat vstup, kapacita byla naplněna. Tvořily se fronty, lidé byli naštvaní, ale myslím si, že většina z nich čekala. Teď se to trochu uklidnilo,“ řekl kolem 15:45 vedoucí koupaliště Jan Konvalinka.

Na hranici povolené kapacity se krátce po poledni dostaly i venkovní plavecké areály v Olomouci. Vnitřní část olomouckého akvaparku byla plná ve 14:00 a noví návštěvníci mohli dovnitř, jen když někdo odešel. „Průběžně se tam tvoří fronty,“ potvrdil Dalibor Přikryl ze společnosti Aquapark Olomouc.

Některá pražská koupaliště naplnila povolenou kapacitu už dopoledne. Například koupaliště Petynka v Praze 6, které může najednou pustit 800 lidí, této hranice dosáhlo víc než hodinu před polednem.

Také areál Pražačka na Žižkově čelil náporu a zájemců bylo o dost víc než povolená kapacita 400 lidí. „Lidi stojí frontu a čekají, jestli se nějaké místo uvolní,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň koupaliště.

Reklama

Související témata:

Doporučované