Hlavní obsah

30 dní s Donaldem Trumpem: Hledali jsme, v čem je dobrý prezident. A našli

Studio Seznam Zprávy: Donald Trump, měsíc jeho vlády. Klady dosavadního Trumpova prezidentství jsme hledali s vysoce povolanými hosty přímo z USA: bývalým mluvčím Charty 77 a někdejším velvyslancem v USA Martinem Paloušem a profesorem historie a mezinárodních vztahů Igorem Lukešem. Stejnou otázku jsme položili i českým politikům.

 

Reklama

S politikou Donalda Trumpa souhlasí podle Gallupova ústavu jen čtyři z deseti Američanů. Ale Trump má také početnou komunitu zapřisáhlých příznivců. Ve studiu Seznam Zprávy jsme hledali pozitiva vlády nového amerického prezidenta.

Článek

40 procent. Na první pohled děsivé číslo. Podle výzkumu zřejmě nejprestižnějšího sociologického pracoviště planety, Gallupova ústavu, souhlasí měsíc po Trumpově nástupu do úřadu s jeho politikou rekordně nízký počet Američanů.

Dosud přitom bylo takřka železným pravidlem, že krátce po zvolení zažívá prezident nárůst popularity. Šrámy z volební kampaně se v tomto období zpravidla zahlazují. V Trumpově případě to neplatí.

Překotná série jeho vládních výnosů, protesty jeho protivníků, nevysychající proud zákulisních informací, které mají ukazovat na zmatek v Bílém domě - to všechno ještě prohlubuje příkopy v americké společnosti.

Učí se řemeslu: Jak podává ruku Donald Trump? Podívejte se.

Trump skrze podání ruky vyjadřuje dominanci.

Právě vyhrocenost pohledů na Trumpovu vládu je jedním z hlavních výsledků, které z výzkumu Gallupova ústavu vyplývají. Na jedné straně se Trumpova obliba potácí 21 procent pod průměrnou hodnotou, obvyklou v této etapě prezidentství. Zároveň má ale Trump vedle zarytých odpůrců i zaryté příznivce. Dobře 84 procent registrovaných republikánů s jeho dosavadní prací souhlasí. Z demokratů je to jenom 8 procent. A 76 procent respondentů s Trumpem souhlasí, či nesouhlasí velmi vehementně.

Wall Street Trumpa oceňuje

Ale Donald Trump je také prezidentem, na kterého v novodobé historii nejlépe reaguje nejdůležitější akciový trh světa, newyorská burza. Poté, co Trump počátkem minulého týdne avizoval novou daňovou reformu, nejambicióznější od dob Ronalda Reagana, index Dow Jones dosáhl svého maxima. A to už posedmé v řadě za krátkou dobu.

Snížení daní a regulační zátěže či mohutné státní investice do domácí infrastruktury, to jsou jedny z připravovaných kroků Donalda Trumpa, jimiž podporuje ekonomiku.

Z ekonomiky USA má „optimistický“ dojem rekordních 80 procent řídících pracovníků středních firem. Před rokem, za Baracka Obamy, to bylo jenom 39 procent. 76 procent respondentů letos v anketě banky JPMorgan Chase uvedlo, že očekává pozitivní dopady Trumpova zvolení.

Donald Trump, burzovní rekordman:

Wall Street za Trumpa stále roste.Video: Oliver Sálus

Klady dosavadního Trumpova prezidentství jsme hledali s vysoce povolanými hosty přímo z USA: bývalým mluvčím Charty 77 a někdejším velvyslancem v USA Martinem Paloušem a profesorem historie a mezinárodních vztahů Igorem Lukešem. Stejnou otázku jsem položili i českým politikům.

Sledujte studio Seznam Zprávy ve videu nahoře v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované