Hlavní obsah

30 let od tragédie na Hillsborough. Rodiny 96 mrtvých fanoušků stále čekají na spravedlnost

Fotbalová tragédie na Hillsborough stále hýbe britskou společností.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidské neštěstí, nevídaný případ policejní zvůle a monstrózní soudní proces. Tím vším je Hillsborough, největší tragédie v dějinách anglického fotbalu. Dostala název podle jména stadionu Sheffieldu Wednesday, kde se 15. dubna 1989 – tedy přesně před třiceti lety – odehrála. Zcela zbytečně tam zemřela téměř stovka fanoušků FC Liverpool. Od dospělých až po desetileté děti.

Článek

Ten den byla sobota, když tisíce fanoušků FC Liverpool vyrazilo do Sheffieldu na semifinále FA Cupu mezi Reds a Nottinghamem Forest. Nic nenasvědčovalo tomu, že se tradiční svátek anglického fotbalu změní v katastrofu.

Co následovalo, bylo řetězcem fatálních chyb, selháním jednotlivců i selháním celého systému.

Britové si tohle neštěstí dobře pamatují i kvůli pozdějšímu zatajování důkazů, ovlivňování svědků a vůbec politicko-policejní zvůli.

Strážci zákona v severoanglickém Sheffieldu nezvládli dění před stadionem. Nezkušený velící důstojník David Duckenfield nechal další fanoušky Liverpoolu těsně před výkopem namačkat do příliš malého sektoru na stání jménem Leppings Lane. Ten už byl přitom v tu chvíli úplně plný.

Foto: Profimedia.cz

Stadion Hillsborough a jeho dnešní podoba.

„Už v roce 1981 bylo Hillsborough označeno za velmi nebezpečný stadion. Od té doby také klub Sheffield Wednesday neměl potřebný bezpečnostní certifikát. Takže ze samotného neštěstí můžeme vinit spoustu lidí a institucí, včetně Fotbalové asociace,“ vzpomíná jeden z nejznámějších britských fotbalových novinářů John Cross z deníku Daily Mirror. „Měli si zjistit, zda je stadion bezpečný, než tam umístili takhle důležitý zápas a pustili tam tisíce fanoušků. Hillsborough ale 10 let nikdo nezkontroloval. A to je myslím hodně vypovídající.“

Foto: Profimedia.cz

Smrtelná tlačenice v sektoru Leppings Lane.

Celá Anglie u televizních obrazovek zprvu nerozuměla dramatu, které se odehrávalo za brankou liverpoolského Bruce Grobelaara.

Pomalou reakci nepředvedla jen policie, ale také zdravotníci, kteří dlouhé minuty nedokázali ke stadionu dostat potřebný počet sanitek.

Závěry policejního vyšetřování a koronerova šetření byly z dnešního pohledu šokující. Údajně šlo o nešťastnou náhodu a za smrt fanoušků tak skoro čtvrtstoletí vlastně oficiálně nikdo nemohl.

„Neříkám, že policisté ten den šli a zabili 96 lidí, to by bylo pošetilé. Oni ale prostě nedělali svou práci. Nepředvedli naprosto žádnou iniciativu. Nechali otevřít jednu z bran stadionu, i když věděli, že sektor Liverpoolu je už přeplněný. Díky tomu se tam dostaly další dva až tři tisíce lidí,“ říká Margaret Aspinallová, která na Hillsborough ztratila teprve osmnáctiletého syna Jamese. Když jej potom chtěla v márnici naposledy obejmout, dočkala se mrazivé odpovědi policejního úředníka. „Už nepatří vám, patří koronerovi…”

Hlavně bulvární deník The Sun, který dodnes v oblasti Liverpoolu desítky tisíc lidí bojkotují, začal šířit nepravdivou „konstrukci” o příznivcích LFC, kteří se na stadion hrnuli opilí a bez lístků. Sun psal o údajném okrádání mrtvol jinými fanoušky Liverpoolu nebo jejich močení na zasahující policisty.

Nejmladším fanouškem, který našel v sheffieldských ochozech smrt, byl teprve desetiletý Jon-Paul Gilhooley, mimochodem bratranec pozdější megastar FC Liverpool Stevena Gerrarda. I mrtvolu malého Jona-Paula nechala policie testovat na přítomnost alkoholu, aby mohla potvrdit lživou konstrukci o řádící mase opilých chuligánů.

Foto: Profimedia.cz

Hillsborough bylo selháním politiků, policie i médií.

23 let čekaly rodiny obětí z Hillsborough na okamžik, kdy se dozvědí pravdu. Až na základě informací nezávislé vyšetřovací komise byl zrušen původní verdikt a zahájeno nové koronerovo vyšetřování.

To skončilo po dvou letech až v dubnu 2016.

Soud ukázal prstem na tři hlavní viníky, v první řadě na policii Jižního Yorkshiru v čele s Davidem Duckenfieldem. Vinu připsal i záchranným složkám, stejně jako pořádajícímu klubu Sheffield Wednesday. Díky verdiktu mohlo konečně začít trestní stíhání konkrétních policistů a rodiny obětí mohly požádat o odškodné.

Před několika dny se ale soudní porota v případu expolicisty Duckenfielda nedokázala shodnout na verdiktu. Líčení se tak nejspíš bude opakovat s nově složenou porotou.

Rodiny obětí z Hillsborough tak na úplnou spravedlnost musejí čekat dál…

Nejnovější vydání fotbalového pořadu Jiná liga.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované