Hlavní obsah

300 km/h. Nejsilnější hurikán historie udeřil na Bahamy. A začal pustošit

Floridě se možná střed hurikánu vyhne.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, NASA

 

Reklama

Hurikán Dorian v neděli zesílil na pátý, nejvyšší stupeň a zasáhl severní část souostroví Bahamy. Provází jej vítr o rychlosti skoro 300 kilometrů za hodinu, který na bahamském ostrově Great Abaco odnášel střechy a strhával elektrické vedení. Během pondělí budou úřady evakuovat téměř milion lidí na pobřeží Jižní Karolíny. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Dorian je podle televize CNN světově nejsilnější bouří letošního roku. Na Bahamách nejspíše způsobí obrovské škody, Floridě se možná jeho střed vyhne.

V pondělí ráno agentura AP informovala, že se chystá evakuace téměř milionu lidí z pobřeží Jižní Karolíny a více než 500 tisíc lidí ze státu Georgie.

Dorian byl až do neděle řazen mezi hurikány 4. stupně, během dne ale nadále rychle sílil, až maximální stálá rychlost větru dosáhla 295 kilometrů v hodině. Nejenže jde o nejsilnější hurikán v záznamech pro severozápad Baham, Dorian teď s jednou nepojmenovanou bouří z roku 1935 sdílí rekord pro nejsilnější atlantický hurikán, co kdy dorazil na pevninu.

Ostrovy Abaco hurikán zasáhl ve 12:40 místního času (18:40 SELČ), uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC), které zároveň varovalo před životu nebezpečnou situací a mimořádnou devastací. Hurikán stále pokračoval v pohybu směrem na západ k ostrovu Grand Bahama, značně však zpomalil. V příštích 24 hodinách se dá očekávat kolísání síly živlu, Dorian ale zůstane velmi nebezpečný. Kromě silného větru přinese i velké množství srážek.

„Pro Bahamy to bude opravdu velmi špatné,“ citovala agentura AP odborníka na hurikány z Coloradské státní univerzity Phila Klotzbacha. Už před příchodem bouře byly hlášeny výpadky proudu a dodávek vody, na ostrovech Abaco, Bimini a na Grand Bahama přestala fungovat letiště. Úřady ještě na poslední chvíli vyzývaly obyvatele, aby si našli bezpečné místo, a varovaly před katastrofálními následky. V severní části Baham zavíraly hotely, obyvatelé zakrývali okna prkny a lidé na lodích odplouvali na bezpečnější ostrovy.

„Konec by mohl být fatální. Žádáme vás, prosíme vás, apelujeme na vás, abyste odešli na bezpečné místo,“ vzkázal policejní velitel Samuel Butler. Podle mluvčího bahamské vlády se očekávalo, že hurikán naruší životy asi 73 tisíc obyvatel a ohrozí přes 20 tisíc domácností. Krizové složky začnou škody vyhodnocovat, jakmile se bouře přežene.

Pro ostrovy Abaco vydaly úřady rozhodnutí o povinné evakuaci už v sobotu, objevují se však zprávy, že desítky lidí příkazu neuposlechly. Ve městečku Sweetings Cay zůstalo podle AP 32 lidí. Zpravodaj televize CNN uvedl, že z Grand Cay, které má asi 400 obyvatel, odešlo jen 88 lidí.

Trasa hurikánu se neustále upřesňuje. Původní projekce předpokládaly, že zasáhne americkou pevninu, ty novější uvádějí, že po přechodu přes Bahamy nabere hurikán severní a následně severovýchodní kurz a že jeho střed zůstane nad mořem. Při postupu k Georgii a k Severní a Jižní Karolíně bude slábnout. Kdy se začne stáčet, ale není jasné, takže možnost, že Florida bude zasažena, pořád ještě není vyloučena.

Aktuálně platí příkaz k evakuaci ve třech floridských okresech a vedení letiště v Orlandu podle agentury AP znovu uvažuje o tom, že v pondělí zastaví provoz. „Ještě nemáme vyhráno,“ varoval guvernér Floridy Ron DeSantis.

„Nyní už dosáhl páté kategorie. Zdá se, že je to jeden z největších hurikánů, jaký jsme kdy viděli, a to je problém,“ řekl médiím o hurikánu Dorian prezident Donald Trump. Dodal, že situací se zabývá „spousta skvělých lidí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované