Hlavní obsah

300 tisíc vojáků. Rusko chystá gigantické cvičení Východ 2018

Největší vojenské cvičení od roku 1981.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Rozsáhlé cvičení ruské armády se uskuteční již v září.

Článek

Rusko v září uspořádá rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300.000 vojáků a více než 1000 kusů vojenské techniky. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. Chystané manévry budou podle Šojgua největší od roku 1981. "V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejší," citovala ruská tisková agentura TASS ministra.

Cvičení, které se má konat od 11. do 15. září, zahájí řada přípravných akcí a čeká se i namátková kontrola nařízená prezidentem Vladimirem Putinem jako vrchním velitelem. Kromě ruských jednotek se do části manévrů podle agentury Interfax zapojí i útvary mongolské a čínské armády.

Loni se velké vojenské cvičení Západ 2017 konalo na území Ruska a v Bělorusku a vyvolalo obavy ve státech NATO a zejména u některých ruských sousedů. Podle oficiální zprávy se ho zúčastnilo 12.700 vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deset bojových plavidel. Členové Severoatlantické aliance ale tyto údaje zpochybnili a označili manévry za nedostatečně transparentní.

Reklama

Související témata:

Doporučované