Hlavní obsah

3D model ledviny jako dárek na cestu domů. IKEM odměňuje dárce po transplantaci

Roboti, domácí monitoring a 3D tisk v reportáži o telemedicíně v Česku.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý žijící dárce ledviny odchází z pražského IKEMu s neobvyklým poděkováním. Dostane model kusu svého těla, který jinému člověku zlepšil zdraví nebo zachránil život, vytištěný na 3D tiskárně.

Článek

3D tisk začali nejdřív využívat lékaři jako anatomickou přípravu před zákrokem. „Pro chirurga, který orgán odebírá, i pro chirurga, který transplantuje, je to ve 3D přesná kopie, která vzniká z dat, která jsme nasbírali při CT vyšetření," popsal šéf Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. „Napadlo nás, že když se s dárci před odchodem domů loučíme, bylo by hezké jim takto poděkovat.”

Podle Jiřího Froňka je 3D tisk už teď velmi přesný, v čem se ale může ještě vylepšit, je rozlišení barev, použití průsvitných materiálů, nebo materiály různě vrstvené, tak aby představa o orgánu byla co nejpřesnější. Například u přeshraničních výměn si lékaři posílají modely dokonce poštou předem.

V IKEMu takto tisknou například i modely srdce. Podle správce aplikací Milana Bergmana ovlivňuje délku tisku složitost modelu. „Třeba ledvina jede asi 12 hodin v průměru, srdce den, dva, měli jsme už i model, který trval pět dní.”

Celou reportáž o telemedicíně v Česku můžete vidět v magazínu Byznys. Televize Seznam ho vysílá od pondělí do pátku ve 14 hodin, v repríze pak v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované