Hlavní obsah

3D tisk pomáhá nevidomým vidět obrazy od Da Vinciho i Salvadora Dalího

Podívejte se, jak 3D tisk pomáhá i nevidomým vidět umění.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

V Česku se 3D tisk proslavil díky respirátorům a obličejovým štítům. V Hongkongu s ním zachraňují i korály a v Izraeli z lidských tkání tisknou zmenšená srdce s cévami i dutinami. V Rusku pak nově pomáhá nevidomým prožívat umění.

Článek

Návštěvníci uměleckých expozic obvykle na nic sahat nesmějí. Výstava v Rusku s názvem „Umění na konečcích vašich prstů“ ale funguje přesně naopak. Deset kopií obrazů světoznámých malířů má takzvaný dotykový kryt z 3D tiskárny. Vidět, či spíše pomocí hmatu cítit je tak mohou i zrakově znevýhodnění nebo úplně nevidomí lidé. Alespoň zčásti.

„Jsem moc rád, že někdo měl takový nápad, a zrakově znevýhodnění a nevidomí tak mohou také prožívat kulturu. Líbily se mi skoro všechny obrazy, některým ale bylo jen dotykem obtížné rozumět. Jiné mi ale byly povědomé ze vzpomínek z dětství. Ty se mi líbily víc, protože jsem věděl, co v nich mohu cítit,“ popisuje své nadšení Konstantin Kulikov, jeden z návštěvníků výstavy.

Výstav pro nevidomé prý není tolik kvůli ceně

I názvy obrazů jako Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinciho nebo Persistence paměti od Salvadora Dalího mají vedle Braillova písma také dotykový kryt. A u všech je i tlačítko spouštějící hlasový popis. Podle organizátorů nejde o nic složitého. Bohužel prý ale takových výstav není tolik kvůli ceně.

„Vyrábění dotykových kopií je velmi jemný a náročný proces, a navíc dost drahý. Zatím se vyrábí po pár kusech a na základě individuálních objednávek. Což je právě i jeden z důvodů, proč takových výstav není tolik,“ dodává Anastasya Savina, pořadatelka expozice.

Reklama

Doporučované